Homen: Uštedom do novog zatvora

Izvor: B92, Tanjug, 02.Jan.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Uštedom do novog zatvora

Beograd -- Primena sistema elektronskog nadzora osuđenika uštedeće u budžetu oko osam miliona evra godišnje, kaže državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

On je ukazao da je zbog pooštravanje kaznene politike u Srbiji broj pritvorenih i osuđenih lica porastao za 4.000 u proteklih nekoliko godina.

"Ako preračunate da u Srbiji ima oko 3.000 zatvorenika koji su osuđeni na kaznu do godinu dana i na koje bi mogao da se primeni ovaj sistem mislim da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to predstavlja veliku uštedu na godišnjem nivou", rekao je Homen.

Prema njegovim rečima, od primene sistema elektronskog nadzora moći će da se izgradi još jedan novi zatvor u Srbiji.

On je dalje ukazao da je pooštravanje kaznene politike u Srbiji i donošenje novih procesnih zakona tokom reforme pravosuđa stvorilo situaciju da je broj pritvorenih i osuđenih lica porastao za 4.000 u proteklih nekoliko godina i tako danas u Srbiji ima oko 11.500 zatvorenih.

"U tom smislu smo morali da preduzmemo sve neophodne korake kako bi se obezbedio minimum koji zahtevaju evropski standardi za boravak pritvorenih i zatvorenih lica. S jedne strane se ušlo u izgradnju četiri nova zatvora. Zatvor u Padinskoj skeli je pri samom kraju i u narednih mesec dana će biti otvoren", rekao je Homen.

Elektronski nadzor će se vršiti iz komandnog centra koji se nalazi u Ministarstvu pravde, a biće primenjen na sva lica koja su osuđena na kaznu zatvora do godinu dana.

Oni će kazne zatvora služiti u svojoj kući ili svom stanu, tako što će nositi na nozi elektronsku narukvicu, a njihovo kretanje i ponašanje će u potpunosti biti nadzirano iz centra za monitoring.

Mera elektronskog nadzora počela je da se primenjuje od oktobra prošle godine, mada se još uvek čekaju prve sudske odluke odnosno pravosnažne presude kojima bi bio predviđen ovaj sistem izvršenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.