Izvor: B92, 03.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hočevar: Papa razume

Beograd -- Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar kaže da papa želi da poseti Srbiju i da mu je jasno zašto se ta poseta priprema sporije.

"Budući da neki dogovori nisu još sasvim jasni i da postoji potreba društva i crkava da se jače konsoliduju u tranziciji, papa razume usporeno pripremanje njegove posete", rekao je nadbiskup Hočevar Beti.

On je naveo da bi papa, pre svega, svojom posetom hteo da oda priznanje početnom procesu saradnje katoličke i pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je polovinom oktobra da njegov kabinet vrši pripreme za dolazak pape i da bi to bio civilizacijski čin jer pored pravoslavaca i muslimana u SCG živi značajan broj katolika. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je potom da je rano govoriti o dolasku pape u SCG i da ta poseta mora biti dogovorena sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Marović je tada celu priču zaključio konstatacijom da bi poseta pape bila doprinos evropskoj afirmaciji SCG, ali da o pozivu poglavaru Rimokatoličke crkve neće odlučiti samostalno, odnosno bez mišljenja predstavnika svetovne vlasti u državama-članicama i predstavnika pravoslavne crkve u Srbiji i Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.