Hočevar: Očuvati porodicu

Izvor: Politika, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hočevar: Očuvati porodicu

Patrijarh Pavle i nadbiskup Hočevar razmenili božićne čestitke

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar uputio je juče tradicionalnu božićnu poruku javnosti i vernicima Rimokatoličke crkve u kojoj se kaže da se crkva i društvo nalaze pred sudbonosnim izazovom kako pronaći uzor i očuvati porodicu. U crkvi i svetu treba da probudimo veliko poštovanje i ljubav prema onoj slici porodice koju je Bog zamislio, istakao je monsinjor Hočevar, podsećajući na poruku jevanđelista >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Luke: "i pastiri dođoše i nađoše Mariju, Josifa i i dete" koja nosi veliki duhovni, moralni i civilizacijski naboj.
"I crkva i društvo stoje danas pred sudbinskim izazovom: ili ćemo se probuditi, požuriti i pronaći pravi uzor porodice i sve usmeriti prema njemu, ili ćemo ostati u uspavanosti i prečuti poziv na ono novo. A to je poziv na pronalaženje porodice u kojoj deca imaju iskustvo ljubavi oca i majke. To je poziv mladima da se odgovorno pripremaju za taj najuzvišeniji poziv i prioritetno zvanje. To je poziv roditeljima da verno žive u braku, prihvataju i odgajaju decu. A sve to uključuje i poziv crkvi i društvu da podupiru i pomažu porodicu, kako bi ona mogla da živi kao velika tajna pred Bogom i ljudima", naglasio je beogradski nadbiskup.

Hočevar je istakao da današnji mentalitet uspavljuje i zamračuje svest o svetosti porodice i zato "treba da se probudimo, da nas ne bi zahvatila tama koja vodi u smrt". "Uveren sam da je Božić ove 2006. godine veliki i jak poziv svima nama da se probudimo, ustanemo, požurimo i pronađemo Svetu Obitelj, da bismo po uzoru na tu obitelj živeli svoj poziv, u porodici, zajednici, u crkvi i društvu. Odnosi između ličnosti Svete Obitelji postaju za sve nas merilo svih naših odnosa na svim nivoima", rekao je nadbiskup, dodajući da ako iz središta života uklonimo porodicu, onda se u naše odnose polako uvlači sebičnost, a kao njen plod pojavljuju se anarhičnost, tama i beznađe.

Patrijarh srpski Pavle i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar razmenili su danas čestitke povodom predstojećih božićnih praznika.

Poglavar SPC je u čestitki poželeo da "moleći se novorođenom Bogomladencu u novoj godini koja dolazi bude manje nemira a više mira, manje mržnje a više ljubavi, manje nesloge a više sloge". "Moleći se Bogu da vam nastupajuća nova 2007. godina bude blagoslovena i u svemu dobrom uspešna, izražavamo vam i ovom prilikom i iskreno poštovanje i ostajemo u ljubavi zajedničkog nam Hrista Spasitelja", naveo je patrijarh u čestitki Stanislavu Hočevaru.

Beogradski nadbiskup čestitao je patrijarhu Pavlu i vernicima SPC predstojeće božićne praznike: "Neka Gospod dadne svima vama da u dubini srca i duše osetite božju prisutnost i ljubav u godini 2007.

Ovogodišnje božićno slavlje uveličaće brat Alojz, prior monaške zajednice u Tezeju. Naslednik osnivača ove zajednice brata Rožeja Šuca boraviće u Beogradu 24. i 25. decembra, a posetiće i patrijarha srpskog Pavla.
M. Pešić

--------------------------------------------------------------------------

Božićne čestitke

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je juče Božić crkvenim velikodostojnicima i vernicima koji taj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, saopštila je Pres služba predsednika Republike. "Želim vam da Božić provedete sa svojim bližnjima u miru, blagostanju, međusobnom poštovanju i toleranciji. Neka vam naredni dani donesu spokoj i sreću", naveo je Tadić u čestitki.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković uputio je čestitke poglavarima, sveštenstvu i vernicima hrišćanskih crkava u Srbiji koji slave Božić prema gregorijanskom kalendaru, saopštio je kabinet predsednika. Marković je čestitke uputio i biskupu Slovačke evangelističke crkve Samuelu Vrbovskom, biskupu Reformatorske hrišćanske crkve Ištvanu Čete Semešiju i superintendantu Evangelističke hrišćanske crkve u Srbiji Arpadu Dolinskom.

Čestitke su uputili i ministar vera Srbije Milan Radulović, Služba za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, Demokratska stranka Srbije, Demokratska stranka, princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom...
(Tanjug i Beta)

--------------------------------------------------------------------------

Nema tajnih pregovora o dolasku pape

Na pitanje da li se vode tajni razgovori o dolasku pape Benedikta Šesnaestog u Srbiju, beogradski nadbiskup Hočevar je odgovorio:

"U crkvama ima više transparentnosti nego što se misli i zato ne vodimo nikakve skrivene razgovore. To zaista nije naša metoda. Što se tiče Rimokatoličke crkve, želimo da bude sve transparentno. Treba znati da je naše društvo u tranziciji i da crkve poštuju prirodne prioritete. Katolici, ali i ostali vernici i čitavo društvo na jugoistoku Evrope želeli bi posetu Svetog oca, ali sve ima svoje vreme. Katolička i Pravoslavna crkva znaju da cene ritam života tako da će do posete doći u pravo vreme."

-------------------------------------------------------------------------

Novi kosovski biskup Dode Đerđi

Papa Benedikt Šesnaesti imenovao je novog biskupa – apostolskog administratora za Kosovo u Prizrenu monsinjora Doda Đerđija. Đerđi, koji je rodom sa Kosova, nekoliko godina je apostolski administrator biskupije Sape u Albaniji. Svečani prijem službe – intronizaciju novog biskupa – obaviće u prizrenskoj katedrali 29. decembra apostolski nuncije u Srbiji monsinjor Euđenio Sbarbaro. Novog kosovskog biskupa pozdraviće i Stanislav Hočevar, predsednik Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metodija, u čijem sastavu se nalazi apostolska administratura za Kosovo.

[objavljeno: 23.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.