Hoće li biti snega tokom raspusta

Izvor: RTS, 02.Feb.2020, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li biti snega tokom raspusta

Na 18 stepeni juče i danas, teško je govoriti o zimi, ali – zimski raspust je počeo. Kako se deo raspusta podudara sa Danom državnosti, mnogi su roditelji uzeli godišnji odmor i putovanja mogu da počnu. U domaćim turističkim mestima kažu da su spremni za turistički talas.
Ovaj zimski raspust Srbija dočekuje sa 21 novim hotelom, pa ih je sada 382, što je za trećinu više nego pre pet godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Najviše ih je u Beogradu i najrazvijenijim turističkim mestima u zemlji.

"Naravno da treba još da se gradi i u ostalim zimskim centrima, na primer na Vlasini, ali i u Vranjskoj banji, Kuršumlijskoj banji, tako da očekujemo i dalju gradnju hotela i dalju ekspanziju hotelske industrije", rekao je Georgi Genov, direktor HORES-a.
Popunjenost banja tokom raspusta je blizu 90 odsto. Na planinama je gostiju još više.
"Kada govorimo o popunjenosti, ne govorimo samo o hotelima, već govorimo i o ostalim vidovima smeštaja. Ono što je takođe jako značajno, puno dodatnog sadržaja će moći da koriste u tim turističkim mestima koja budu posetili, tako da će, verujemo, biti zadovoljni nakon odmora tokom ove zime u banjskim i planinskim centrima u Srbiji", navela je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.
Na Kopaoniku nova adrenalinska zanimacija koju će turisti obožavati, planinski tricikl.
Osim na domaće planine, koje su i najpopularnije gostima iz Srbije, agencije vode turiste na skijanje po celoj Evropi.
"Pre svega je Jahorina veoma interesantna, zatim Bugarska, a naravno i za one sa nešto dubljim džepom Austrija, Švajcarska, Francuska. Imamo ponudu i za evropske gradove i vrlo zanimljiva putovanja za ne tako veliki novac u periodu đačkih raspusta i za to postoji interesovanje", kaže direktor Jute Aleksandar Seničić.
Kad je malo prirodnog snega na planinama, sistemi za veštačko osnežavanje rade udarnički. Ali šta ćemo sa onima koja neće ići u planine?
Decu ovih dana najviše zanima hoće li biti snega tokom raspusta.
"Do 4. februara izuzetno toplo, zatim slede tri zimska dana, pad temperature za 15 stepeni, biće snega, ali nedovoljno za sankanje i pravljenje Sneška Belića", rekao je meteorolog iz RHMZ-a Nedeljko Todorović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.