
Izvor: RTS, 13.Sep.2016, 12:12 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Hleb, peciva i "zdrava" hrana - pola deklaracija neispravno
Ispravnu deklaraciju u supermarketima Srbije ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, dok ostatak od 32 odsto i dalje ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje koje je sproveo IHIS Nutricionizam.
Istraživanjem je utvrđeno da je najbolje deklarisana kategorija slatkih i slanih konditora, u kojoj je više od 75 odsto ispravnih deklaracija, dok se najviše neadekvatnih deklaracija nalazi u kategoriji hleba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i peciva, kao i na proizvodima sa takozvane "zdrave police".
Kod zdrave hrane ispravno je deklarisano tek 52, odnosno 55 odsto proizvoda.
Najčešće greške u kategoriji hleba su neadekvatno deklarisanje aditiva, neboldirani alergeni, nerazumljive nutritivne izjave tipa "izvor i visok sadržaj proteina i/ili vlakana".
Izgled deklaracija u obe ove kategorije navodi na zaključak da nedostaju stručnjaci, pre svega tehnolozi, kod proizvođača ovih proizvoda.
U kategoriji bezalkoholnih pića ima mnogo primera neispravnog deklarisanja i tu je najveći broj grešaka koje prouzrokuju namerno zavođenje potrošača.
Primetno je da su proizvođači angažovali agencije koje pokušavaju da istaknu nepostojeći kvalitet proizvoda.
U toj kategoriji greške su i dalje: neisticanje zaslađivača u nazivu proizvoda, neisticanje dodavanja vitamina u nazivu proizvoda sa namerom da potrošač pomisli da se oni nalaze prirodno u voćnom soku.
Nedostaje i hemijski oblik vitamina u spisku sastojaka.
Slika na frontu pakovanja i naziv proizvoda nisu usklađeni. I dalje je namerno nejasno označavanje voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića na frontu pakovanja, iako je količina voćnog sadržaja drastično različita u ove tri kategorije proizvoda.
Inače, IHIS Nutricionizam je i pre primene sadašnjeg Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju, još 2013. godine uradio slično istraživanje, i tada je konstatovano da je bilo 66 odsto dobrih deklaracija.
IHIS Nutricionizam je članica IHIS Naučno - tehnološkog parka Zemun, a koja radi na razvoju, kreiranju i deklarisanju prehrambenih i funkcionalnih proizvoda.
Istraživanje je urađeno u periodu maj-avgust, a na uzorku od preko 2.500 proizvoda.
NE ZNAMO ŠTA JEDEMO: Pola deklaracija na pecivima, sokovima i “zdravoj hrani” neispravno!
Izvor: Telegraf.rs, 13.Sep.2016
Potrošači u Srbiji ne znaju šta jedu, pokazalo je istraživanje IHIS Nutricionizma, koja radi na razvoju, kreiranju i deklarisanju prehrambenih i funkcionalnih proizvoda. Naime, ispravnu deklaraciju u supermarketima Srbije ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, dok ostatak od 32 odsto i dalje ima neki...