Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hitno olakšati vizni režim"

Beograd -- Oli Ren je najavio da će Evropska komisija do leta početi razgovore sa SCG o olakšicama viznog režima i sporazumu o readmisiji.

Komesar za proširenje Oli Ren najavio je da će Evropska komisija do leta početi razgovore sa Srbijom i Crnom Gorom o olakšicama viznog režima i sporazumu o readmisiji i pored toga što je nastavak pregovora o priduživanju Evropskoj uniji neizvestan. Minstar inostranih poslova Vuk Drašković kaže da su građani Srbije hendikepirani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sadašnjom viznom politikom.

Evropska komisija će odobriti mandat za pregovore o olakšicama viznog režima prvo sa Makedonijom, a onda i sa Srbijom i Crnom Gorom. Ostale zemlje zapadnog Balkana pregovore o viznim olakšicama mogu da očekuju do kraja godine, kaže Oli Ren: "Moram da vas podsetim da je ovo dvosmerna ulica. Sporazum o redimisiji jedanko je važan. Što više zemalja u regionu osigura kontrolu granica i bezbednost dokumeneta, biće lakše Komisiji da ubedi zemlje članice da odobre konkretne korake za olašavanje viznog režima" .

Mladi ljudi, biznismeni, vlasnici malih i srednjih preduzeća, sportisti, bili bi pravi ambasadori EU kada bi mogli normalno da putuju u Evropu, navodi ministar inostranih poslova Vuk Drašković: "Stav EU i pojedinih zemlja EU da strogi vizni režim sprečava kriminalce da slobodno ulaze iz zemlje u zemlju jeste pogrešan. Zato što kriminalci ne traže vize niti im trebaju. Oni to rade na svoj način. Sada je hendikepiran čitav region, Srbija je hedikepirana. Hedikiranu su mladi ljudi, hedikepirani su biznismeni".

Za Evropsku uniju veoma je važno da sporazumom o readmijsiji obaveže zemlje regiona da prihvate svoje državljane koji ne ispunjavaju uslove za ulazak ili boravak na teritoriji zemlja Evropske unije. Taj sporazum je i uslov da Srbija i Crna Gora budu izuzete od najavljenog poskupljenja viza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.