Hitan izveštaj

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitan izveštaj

Kakve ćete mere preduzeti povodom ozračivanja zaposlenih 19. aprila u Institutu „Vinča”?

Agencija je tražila hitan izveštaj od direktora JP NOS o događaju. Nakon toga ćemo naložiti inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mera nuklearne sigurnosti i mera zaštite od zračenja u JP „Nuklearni objekti Srbije”, kojim bi se utvrdile činjenice i preduzeli naredni koraci.

Koji su propisi prekršeni zadocnjenjem od sedam dana, jer su nadležni, pa i Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unutrašnjih poslova, obavešteni tek 25. aprila?

U skladu sa Pravilnikom o obavljanju nuklearne aktivnosti (Sl. gl. RS 37/11), ukoliko su prekršeni uslovi i ograničenja iz licence za nuklearnu aktivnost, obaveza nosioca licence je da odmah obavesti agenciju. U ovom slučaju biće naloženo utvrđivanje svih činjenica putem inspekcijskog nadzora.

Šta zakon nalaže u slučaju ma kakvog nuklearnog kvara u nas? Ko je dužan da obavesti nadležne i u kom roku?

Pravilnik o obavljanju nuklearne aktivnosti (Sl. gl. RS 37/11 od 31.05.2011) čl 26, st 2, 3. u slučaju prekoračenja pogonskih uslova i ograničenja utvrđenih u licenci za nuklearnu aktivnost ili u slučaju vanrednog događaja nosilac licence odmah obaveštava agenciju i u roku od 15 dana dostavlja izveštaj o akcidentu. Agencija može, vanredno, u slučaju sumnje da postoje odstupanja od uslova definisanih licencom, da zatraži izveštaj od nosioca licence. Agencija će naložiti sprovođenje mera u skladu sa prirodom vanrednih događaja i o tome obavestiti nadležna ministarstva.

Imaju li ozračeni prava na nadoknadu štete i lečenje, ukoliko zatreba?

Da, to je regulisano propisima vezanim za radne odnose.

Ko se usuđuje da se neodgovorno ponaša po pitanjima nuklearne bezbednosti?

Apsolutno se slažem da je neodgovorno ponašanje u ovoj oblasti nedopustivo!

Hoćete li pokrenuti istragu protiv rukovodilaca „Nuklearnih objekata Srbije”?

Po Zakonu 36/09, inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od zračenja sprovodi služba u Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a u oblasti nuklearne sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom Ministarstvo prosvete i nauke.

S. S.

objavljeno: 28.04.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hitan izveštaj o događanju u Vinči

Izvor: B92, 28.Apr.2012, 03:15

Beograd -- Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost tražila od direktora JP Nuklearni objekti Srbije hitan izveštaj o događaju u institutu Vinča..."Agencija je tražila hitan izveštaj od direktora JP NOS o tom događaju. Nakon toga ćemo naložiti inspekcijski nadzor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.