Hirurgija nehirurškim metodama – čuveni nemački kardiolog u Srbiji

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hirurgija nehirurškim metodama – čuveni nemački kardiolog u Srbiji

Profesor Ingo Denart, čuveni interventni kardiolog, ponovo je u Beogradu. Urađena je intervencija u slučaju petogodišnjeg detata i trudnice sa urođenom srčanom manom. Planirano je da se tokom posete uradi 10 intervencija. Od njega uče i srpski kardiolozi.
Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže za RTS da je poseta nemačkog hirurga velika usluga za državu, jer bi pacijenti inače >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << morali da budu upućeni u inostranstvo.

Takođe, kako dodaje, prednost interventne kardiologije je to što nema operativnog zahvata, a pacijent se podiže već sutradan.
Pacijenti odlično podnose intervenciju, koja traje znatno kraće, ističe Dučić.
Navodi i da je poseta Denarta značajna i za domaće mlade hirurge koji od njega uče.
Kuriozitet u slučaju trudnice, najmlađi pacijent ima pet godina
Direktor Dečje klinike navodi da je kuriozitet jučerašnja intervencija u slučaju tridesetšestogodišnje trudnice, kojoj je otkivena urođena srčana mana. Ona se dobro oporavlja.
Najmlađi pacijent ima pet godina i intervenciju je takođe imao juče.
Dučić navodi da je planirano da se tokom posete uradi 10 intervencija.
Nemački lekar je u prethodnih 15 godina kod više stotina naše dece uradio intervencije na srcu i to nehirurškim metodama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.