Helikopter pao u jezero

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helikopter pao u jezero

Piloti Dejan Lekić i Omer Mehić zadobili povrede koje nisu opasne po život

Melenci – Helikopter koji je zaprašivao komarce srušio se juče oko devet časova u jezero pored banje „Rusanda”, 70 kilometara severno od Beograda. Piloti Dejan Lekić i Omer Mehić su zadobili povrede koje nisu opasne po život.

Do mesta gde se helikopter srušio, na sredini jezera, koje je inače relativno plitko, čamcem su došli policajac Nenad Njagrić, medicinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tehničar Perica Mijatov i radnik banje Rajko Zlatar i iz palog helikoptera spasli dvojicu pilota. Lekiću i Mehiću je ukazana prva pomoć, a potom su kolima hitne medicinske pomoći prevezeni u zrenjaninsku bolnicu.

Načelnik ovdašnjeg Urgentnog centra dr Miroslav Davidov je za „Politiku” rekao da su oba pilota van životne opasnosti, ali da Lekić ima spoljni prelom desne potkolenice. Mehić je prošao s ogrebotinama na licu i razgovarao je kratko s novinarima, ali nije objasnio kako i zašto je došlo do pada letelice.

– Radi se o kvarovima delova čiji nazivi nestručnjacima ništa ne znače – rekao je on.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva saopštio je da se utvrđuju uzroci pada „Gazele”, kao i da su dvojica pilota smešteni u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije.

Helikopter je, inače, vlasništvo „Ciklonizacije”, novosadskog akcionarskog društva. Tihomir Jakovljev, zamenik direktora firme, izjavio je agenciji Beta da je helikopter zakačio skijom vodenu površinu i usled toga se prevrnuo na bok.

Očevici kažu da je helikopter leteo dosta nisko. Bračni par Marija i Božidar Mavrenski su iz svog dvorišta na obali jezera gledali pad helikoptera.

– Leteo je blizu vode, a onda smo čuli prasak i videli kako se vrti oko svoje ose – kaže Marija.

Slično svedoči i medicinska sestra Dušica Nađalin.

– Uz prepoznatljivu buku letelica se kretala iznad nas, ali pošto smo znali da prskaju komarce, nismo obraćali naročitu pažnju sve dok se nije našla u vodi – kaže sestra koja se u to vreme nalazila pored jednog od banjskih stacionara.

Medicinski tehničar Perica Mijatov priča kako su brzo morali iz jedinog čamca da izbace lekovito blato, a onda su, gurajući ga motkama, pošto nema vesala, morali da preplove 600-700 metara do helikoptera koji se nalazio na sredini jezera.

– Još teže nam je bilo u povratku, jer smo znali da vozimo čoveka sa teškim prelomom potkolenice – veli bolničar Mijatov koji je pilotima prvi pružio medicinsku pomoć.

Uviđaj na mestu nezgode obavila je Komisija Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, pa će se nakon toga i saslušanja pilota više znati o razlozima pada helikopterima.

– Najvažnije je da nema ljudskih žrtava – kažu u Melencima.

Predstavnik „Ciklonizacije” Miroslav Celjanski izjavio je da ta firma u svom posedu ima jedan helikopter i dva specijalna aviona za zaprašivanje komaraca.

Đ. Đukić

[objavljeno: 27/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Gazela udarila u vodu, piloti preživeli

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2008, 09:37

ZRENJANIN/ BEOGRAD - U jezero Rusanda, u Melencima, juče oko 8.50 časova srušio se helikopter „Ciklonizacije“ A. D. Novi Sad. Prilikom pada pilot Dejan Lekić zadobio je teže povrede, dok je drugi pilot, Omer Mehić, lakše povređen...Kako je saopšteno iz zrenjaninske policije, o padu helikoptera...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.