Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje zbog širenja mržnje

Zrenjanin, Beograd -- Stojan Novković (1987) iz Banatskog Dvora uhapšen je zbog sumnje da je izazivao versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Zrenjaninska policija je navela u saopštenju da su Novković i Branko Stevandić (1983), takođe iz Banatskog Dvora, 24. decembra oko dva sata ujutro nasrnuli ispred pravoslavne crkve u Banatskom Dvoru na Janoša Drobinu (1977) iz Sombora i Tibora Belovaia (1964 ) iz Novog Bečeja, nanevši im više lakih telesnih povreda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Novković ih je tom prilikom prisiljavao da uzvikuju: "Ja sam Srbin", kao i da recituju "Očenaš".

Novkoviću je istražni sudija Okružnog suda u Zrenjaninu odredio pritvor, dok je protiv Stevandića podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Adventistička crkva traži zaštitu

Hrišćanska adventistička crkva je pozvala republičke vlasti da sveštenike i vernike te crkve zaštiti od nasilja i neprijatnosti kojima su, u poslednje vreme, izloženi i da im obezbedi miran i siguran život. Upravni odbor te crkve danas je uputio otvoreno pismo predsedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici, ministru policije Draganu Jočiću, potpredsedniku Vlade Miroljubu Labusu i ministru vera Milanu Raduloviću.

\"Do sada smo Vas obavaštavali o incidentima koji postaju sve veća pretnja sigurnosti naših vernika sa nadom da će vaši službenici preduzeti mere zaštite naših prava i verskih sloboda. Budući da se stanje ne popravlja već postaje sve nepodnošljivije, prinuđeni smo da vas molimo za zaštitu naših prava i verskih sloboda\", navodi se u pismu.

Predsednik glavnog odbora Hrišćanske adventističke crkve Miodrag Živković rekao je agenciji Beta da su u poslednje vreme napadi na hrišćansku adventističku crtkvu učestali u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Smederevskoj Palanci i Borči.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.