Hale zarasle u ogrev i duvan

Izvor: Politika, 09.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hale zarasle u ogrev i duvan

Novi vlasnici potpuno su ugasili osnovnu delatnost šabačkih preduzeća „Ingo”, „Obnova” i „Jela”, a jevtino kupljenu imovinu su preprodali ili je izdaju u zakup

Šabac – Svojevremeno uspešni šabački privredni kolektivi – „Ingo", „Obnova" i „Jela" posle privatizacije postoje još samo na papiru. Osnovna delatnost je potpuno zamrla, atraktivniji deo imovine je prodat ili izdat u zakup, a za radnike koji su ispunili uslov za penzionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu izmireni doprinosi, čak ni posle krivičnih prijava koje su podnosili protiv novih vlasnika.

Šabačko metaloprerađivačko preduzeće „Ingo", koje je u SFRJ imalo širok krug poslovnih partnera, uključujući i renomirane institute, kupila je 2003. beogradska firma „Omni štok" za svega 21 milion dinara. Pored opreme, novi vlasnik dobio je halu od 3.300 kvadrata i dve manje od po 800 kvadrata, kao i plac površine četiri hektara, sa uređenom infrastrukturom, pored obilaznog puta.

– Više puta Agencija za privatizaciju je opominjala vlasnika zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, a on je krajem 2006. oglasio likvidaciju firme. Postupak je otvoren, ljudi su ostali bez posla, a kada će biti završen to niko ne zna. U međuvremenu, kako čujemo, velika hala se izdaje za 4000 evra mesečno, jednu od malih koristi neka firma koja se bavi brzom poštom, a na delu placa smestilo se preduzeće za prodaju ogreva. Radnici su još uvek navodno vlasnici 30 odsto kapitala, ali od toga nemaju ništa – kaže za naš list Dragan Jevtić, bivši radnik preduzeća „Ingo".

Milutin Kovačević, nekadašnji predsednik sindikata „Obnove", koja se od posleratne krojačnice razvila sredinom osamdesetih godina prošlog veka u veliko kožarsko preduzeće koje je izvozilo i u desetak evropskih zemalja, navodi da je ona 2003. iz stečaja prodata beogradskoj firmi „Tekon-MB" za 25,5 miliona dinara, a novi vlasnici su obećali da će nastaviti da se bave preradom krzna i izradom odevnih predmeta od kože. Prošle godine u „Obnovinom" fabričkom krugu otvoren je centar za otkup duvana, čiji je vlasnik kompanija „Alajans van tabako".

– Prodata su čak i dva objekta u Karađorđevoj ulici, koja nisu bila obuhvaćena prilikom procene vrednosti imovine – ističe Kovačević.

Dušan Babić, mali akcionar preduzeća „Jela",kaže da ova firma pet godina posle privatizacije duguje radnicima od 20 do 40 neuplaćenih rata za PIO i preko 20 neisplaćenih zarada. Ovu šabačku fabriku koja je proizvodila nameštaj kupilo je preduzeće „Maniprom" iz Beograda za 22 miliona dinara.

– Posle privatizacije otuđen je salon nameštaja površine 1300 kvadrata u „Zorkinom" soliteru, zatim prodavnica u Šapcu od 130 kvadrata, salon u Lazarevcu od 270 kvadrata, prodavnica u Loznici od 100 kvadrata, u Kruševcu od 70 kvadrata i u Kragujevcu od 50 kvadrata. Novo poslovodstvo firme prodalo je i furgon za prevoz nameštaja, putničko vozilo... Otuđena su čak sredstava koja su se kao sporna nalazila u sudskom postupku – naglašava Babić, koji je još pre godinu dana podneo krivičnu prijavu protiv poslovodstva „Jele". Ovih dana interesovao se šta je sa njegovom prijavom i dobio odgovor da policija još proverava navode.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 10/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.