HUMANE TEMŠTANKE Kuvaju starim i iznemoglim komšijama

Izvor: Blic, 21.Mar.2016, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HUMANE TEMŠTANKE Kuvaju starim i iznemoglim komšijama

Udruženje žena “Temštanka” iz Temske naredna tri meseca dva puta nedeljno pripremaće hranu koju će nositi kućama za 18 ugroženih porodica.

Ovo je deo projekta “Naša su deca predaleko, a vi ste tako blizu” za stare osobe koje uglavnom žive same koji podržava lokalna samouprava preko konkursa za finansiranje i sufinasiranje projekata nevladinih organizacija i udruženja građana.

Baka Nikosava i njen suprug Stanimir Petrović žive sami. Obradovao ih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovaj humani gest i pažnja. Sa suzama u očima priča da im pomoć puno znači.

- Stari smo i bolesni i ne možemo da odemo da kupimo šta nam treba a i penzija je jako mala. Hvala našim Temštankama što nam pomažu jer da nije ove pomoći bili bismo gladni. Letos sam osušila koprivu i od nje kuvam čorbu - kaže baka Nikosava.

Mika Nejić živi sa unukom. I njoj ova pomoć puno znači.

- U komšiluku nemam nikog. Veoma sam zadovoljna što nam pomažu. Nama starima je potreban i razgovor - kaže baka Mika.

Članica udruženja Ljubinka Popović kaže da spremaju raznovrsna jela, salatu i obavezno kolač.

- Nosimo im kući što im puno znači. Veoma su zadovoljni ne samo što smo im odnele obrok, nego što smo ih posetile i sa njima porazgovarale - kaže Popovićeva.

Dušica Đordjević dodaje da im čini zadovoljstvo što na ovakav način mogu da pomognu onima koji su usamljeni.

- Svi oni žele pažnju, a mi im olakšavamo samoću. Čujemo njihove probleme jer su stari i bolesni. Ima još gladnih u selu i to u 21. veku - kaže Dušica.

Predsednica Udruženja žena “Temštanke” Blagojka Biba Lilić kaže da su mnoga sela, pa i Temska opustela, da su mladi otišli za boljim životom, a ostali stari i iznemogli.

- I do sada smo pomagale mnogima. U našem selu ima dosta bračnih parova i samaca kojima je pomoć neophodna. Da budemo jasni, deca ih nisu napustila već su jednostavno trbuhom za kruhom otišla u veće gradove, a posećuju ih kad stignu, uglavnom leti. Njima je potrebna pažnja, ali i duženje, topla reč. Obraduju se kad nas vide. Osim hrane, donosimo im i lepu reč i razumevanje. Često im, kažu, to više znači od hrane. Zadovoljne smo kad vidimo njihove osmehe na licu - kaže Lilićeva.

Žele da kuvaju i za druga sela

- Godinama učestvujemo na Festivalu staroplaninskih jela u Temskoj i brojnim sajamskim manifestacijama hrane u Srbiji. Ova akcija traje tri meseca, a volele bismo da se produži i proširi i na neka druga sela. Spremne smo da kuvamo i za meštane susednih sela, ali je problem prevoz - kaže Lilićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.