Izvor: Kurir, 05.Jun.2010, 16:52 (ažurirano 02.Apr.2020.)
HAMBURGERI POVEĆAVAJU RIZIK OD ASTME KOD DECE
ULM - Deca koja jedu tri ili više hamburgera nedeljno mogla bi da budu pod većim rizikom od astme i šištanja pri disanju, dok zdrava ishrana bogata voćem, povrćem i ribom smanjuje taj rizik, poručio je međunarodni tim stručnjaka.
Istraživači iz Nemačke, Španije i Britanije su na uzorku od 50.000 dece do 12 godina iz 20 država širom svet utvrdili da je veza između hamburgera i astme najizrazitija u bogatim zemljama, prenosi Rojters. Nasuprot tome, preventivni uticaj voća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << povrća i ribe na astmu može da se objasni njihovim bogatstvom antioksidantima i omega 3 polunezasićenim masnim kiselinama, koji imaju antiinfamatorna svojstva.
Pokazalo se da je naročito hrana bogata vitaminom C povezana sa boljom funkcijom pluća i ređim simptomima astme. Međunarodni tim je zaključio da je najnovije istraživanje još jednom potvrdilo dobar uticaj koji na zdravlje ima tzv. mediteranska ishrana, u kojoj preovlađuju voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i riba.