HAMBURGERI POVEĆAVAJU RIZIK OD ASTME KOD DECE

Izvor: Kurir, 05.Jun.2010, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAMBURGERI POVEĆAVAJU RIZIK OD ASTME KOD DECE

ULM - Deca koja jedu tri ili više hamburgera nedeljno mogla bi da budu pod većim rizikom od astme i šištanja pri disanju, dok zdrava ishrana bogata voćem, povrćem i ribom smanjuje taj rizik, poručio je međunarodni tim stručnjaka.

Istraživači iz Nemačke, Španije i Britanije su na uzorku od 50.000 dece do 12 godina iz 20 država širom svet utvrdili da je veza između hamburgera i astme najizrazitija u bogatim zemljama, prenosi Rojters. Nasuprot tome, preventivni uticaj voća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << povrća i ribe na astmu može da se objasni njihovim bogatstvom antioksidantima i omega 3 polunezasićenim masnim kiselinama, koji imaju antiinfamatorna svojstva.

Pokazalo se da je naročito hrana bogata vitaminom C povezana sa boljom funkcijom pluća i ređim simptomima astme. Međunarodni tim je zaključio da je najnovije istraživanje još jednom potvrdilo dobar uticaj koji na zdravlje ima tzv. mediteranska ishrana, u kojoj preovlađuju voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i riba.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.