Gusto sito za invalidske penzije

Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gusto sito za invalidske penzije

Novim zakonom iz 2003. godine, kriterijumi invalidnosti su znatno pooštreni. Da li je neko sposoban za rad određuje se isključivo konkretnim zaključkom lekara veštaka sa „da" ili „ne", a radna sposobnost se ocenjuje kao opšta za bilo koji posao. Novi zakon je više nego prepolovio broj odlazaka u invalidsku penziju, i to sa 16.000 pre pet godina, na 7.000 koliko je odobreno tokom 2006. godine.

Dr Aleksandar Milošević, direktor sektora za ocenu radnih sposobnosti u Penzijsko-invalidskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fondu, kaže za „Blic" da novi zakon jeste strog, ali da je zbog zloupotreba bilo neophodno suziti pojam invalidnosti.

- Morali smo da smanjimo broj odlazaka u penziju zbog invalidnosti, ali prvenstveno zbog onih „nafilovanih", koji nisu realni. Do pre pet godina, čak jedna trećina svih odlazaka u penziju bila je zbog invalidnosti, što nije zabeleženo nigde u Evropi - kaže dr Milošević za „Blic".

Lekari veštaci poslednjih godina mnogo rigoroznije pregledaju pacijente i odlučuju se da im daju invalidsku penziju. Glavni moto je da niko zdrav ne sme u penziju.

- Zato smo pre dve godine radili reviziju nekih slučajeva i kod njih 150 poništili smo odluke o penzionisanju. Novi zakon je prevideo i kontrolni pregled nakon tri godine od penzionisanja - kaže dr Milošević.

Cela procedura oko dobijanja invalidske penzije je besplatna, što mnogi koriste i idu logikom „zašto da ne probam". Prvi korak je prikupljanje medicinske dokumentacije koja se dostavlja u PIO. Zatim se čeka tri do četiri meseca na pregled kod lekara veštaka, a zatim još pet do šest dana na lekara revizora koji treba da potvrdi i odobri nalaz kolege. Zatim predmet ide u filijalu, gde pravnik izrađuje rešenje i proverava dokaze o uplatama staža. Kada se to završi, penzioner dobija obaveštenje na kućnu adresu.

- Više ne postoji komisija za odobravanje invalidskih penzija. Ukinute su još 1992. godine jer su članovi sporili i međusobno osporavali mišljenja. Ranije se mnogo pričalo da su lekari dobijali novac da bi nekome odobrili invalidsku penziju. Mislim da smo to novim procedurama uspešno izbegli. Sada se često srećemo sa situacijama da lekari na klinikama i u domovima zdravlja „filuju" nalaze kako bi pomogli da se dobije penzija. Ipak, to se više nego lako otkrije pregledom pacijenta - ističe sagovornik „Blica".

Ne zna se lekar veštak

Da bi se izbegle zloupotrebe i podmićivanja, po novom sistemu rada podnosilac zahteva za invalidsku penziju ne zna unapred koji će ga od 60 lekara veštaka pregledati jer se to određuje neposredno pre pregleda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.