Izvor: RTS, 07.Maj.2021, 06:03

Guske su Šatrince spasile nemaštine - zašto je korona povećala potražnju guščije masti

Pandemija koronavirusa povećala je potržanju guščije masti, za koju se veruje da je lekovita kod plućnih bolesti. U Iriškom selu Šatrinci, guske gaje decenijama, a poslednjih godina, broj živine u selu se uvećava.
Na širokom sremskom šoru, guske pasu tokom čitavog dana. Ispred gotovo svake druge kuće u Šatrincima, svoje mesto imaju i guščići kojih je u selu ovog proleća oko 600.

"Ja sam se udala i ponela u miraz par gusaka, i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << eto, još uvek držimo guske. Tu sam nekih 20 godina, imamo i tovne guske. One držimo tako za guščiju mast. Prodajem dva deci za 500 dinara", priča Mariška Sabo iz Šatrinaca.
Uzgoj kažu da nije zahtevan, a tov traje oko pet meseci. Sigurno tržište navelo je mnoge da prošire proizvodnju.
"Kad su veći, pustiš ih i oni samo pasu na ledini, uđu unutra, piju vodu, pređeš na kukuruz. Ima kupaca dosta, stalno", kaže Nada Sabo iz Šatrinaca.
Mariška Sabo dodaje da ne mora da se ide na pašnjak jer guske znaju da dođu svojoj kući. "Pustimo na pašnjak, pasu, predveče same dođu i tako ujutru i opet", dodaje Mariška.
Od jedne guske, dobiju oko kilogram masti, a od njihovog mesa u Šatrincima prave kulen i kobasice.
"Guske su spasile Rim, naše selo nisu spasile, ali su dovoljno učinile za poboljšanje sela, za neku privrednu osnovicu, zbog samog uzgoja gusaka, dolazi se do relativno dobre finansijske zarade i mislim da nas je spasilo neke nemaštine", ističe Janika Takač, predsednik saveta mesne zajednice.
Prodaju mast i meso, a za čuveno guščije perje, kupaca gotovo i da nema.
"Sad imaju lio jastuci, ne treba perje, a ne znaju šta je perje", navodi Ruža Novak iz Šatrinaca.
U čast živini po kojoj su poznati, u Šatrincima duže od deset godina organizuju Guščijadu.
Meštani se nadaju da će se uz jata gusaka, uvećati i broj stanovnika, kojih je u selu oko 360.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GUSKE NISU SPASLE SAMO RIM NEGO I ŠATRINCE KOD IRIGA: Pomama za guščjom mašću zbog korone! Mariška u miraz mužu ponela par gusaka

Izvor: Kurir, 07.Maj.2021

Ne mora čak ni na pašnjak da se ide jer guske znaju da dođu svojoj kući. Prodaju mast i meso, a za čuveno guščije perje, kupaca gotovo i da nema

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.