Grobnice u zakonskoj rupi

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grobnice u zakonskoj rupi

Kako je kreativnim tumačenjem propisa kraljevačko prigradsko naselje Jarčujak dobilo proširenje groblja, a istoimena pogrebna firma priliku da u perspektivi nešto i zaradi

Kraljevo – Nekoliko meštana prigradskog sela Jarčujak, koje je od centra Kraljeva udaljeno dva-tri kilometra, obavestili su nas da je njihovo mesno groblje „privatizovano", odnosno, kako su neki od njih rekli, „uzurpirano", odnosno „lopovima predato", i da se grobna mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sada naplaćuju i po nekoliko stotina evra.

Krenuli smo tragom te informacije, i u Jarčujaku sreli žigosanog „uzurpatora" iliti „gazdu" seoskog groblja. Reč je o Slavoljubu Petkoviću, direktoru privatnog preduzeća za trgovinu i pružanje pogrebnih usluga „Jarčujak". On je i jedan od deset vlasnika, preciznije rečeno, zakupaca livade od 1,1 hektara na kojoj je postojeće groblje prošireno i tu iskopano i betonirano 115 grobnih mesta. Sve je, dakle, uređeno i spremno za „korišćenje".

– Tačno je da smo, u situaciji kada mesna zajednica nije imala novca da groblje proširi, nas deset imućnijih meštana od Petra Aleksića za 20.000 evra otkupili livadu. Na toj parceli je bilo moguće proširenje groblja. Osnovali smo i registrovali preduzeće, ali privatna firma, zaista, nije mogla da se bavi izdavanjem u zakup grobnih mesta. Stoga smo vlasništvo nad tom livadom preneli na mesnu zajednicu, a onda je Savet MZ našoj firmi to izdao u zakup na 99 godina. Tako smo kreativnim tumačenjem propisa rešili formalni problem i nevolju nedostatka prostora za sahranjivanje u naselju Jarčujak. Naravno, mi ne prodajemo grobna mesta, već ih, takođe, izdajemo na 99 godina – kaže nam Slavoljub Petković.

Doznajemo da je cena takvog zakupa 300 za jedno, 450 za dva i 600 evra za tri grobna mesta. Od 115 uređenih grobnica na pomenutoj livadi samo još sedam nije zakupljeno, ali rukovodstvo preduzeća „Jarčujak" planira da otkupi još jednu susednu livadu iste površine i da tako poveća „obim posla".

– Mnogi smatraju da smo na ovaj način i te kako zaradili, a zapravo još nismo ni uloženo povratili. Mi održavamo i staro groblje i još nijedan dinar meštanima nismo za to naplatili, a na ime održavanja grobnica koje smo izdali u zakup naplaćujemo 7,5 evra godišnje – tvrdi Petković.

Doduše, osnivači preduzeća i prvog privatnog groblja imaju jednu „privilegiju" koju bi da što kasnije koriste – na najlepšem mestu, na samom ulazu u groblje, uredili su „aleju" za sve njih, osnivače.

Da je sve neobično, ali da dobro funkcioniše, potvrđuje nam i predsednik Saveta mesne zajednice Jarčujak Miodrag Tošković i dodaje da je i mesna zajednica uložila oko 5.000 evra u izgradnju puta do „novog" groblja, a što se tiče primedbi i kvalifikacija koje su o čitavom ovom pregnuću izrekli meštani citirani na početku teksta, Tošković odgovara „da nikada u jednom, posebno većem naselju kao što je ovo, ne mogu biti svi složni i zadovoljni".

Miroljub Dugalić

[objavljeno: 07/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.