Groblje u Vreocima skoro preseljeno

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groblje u Vreocima skoro preseljeno

Do sada ekshumirani posmrtni ostaci iz 4.168 grobnih mesta, ostalo je još 240 – kažu u Rudarskom basenu „Kolubara”

Prošlo je godinu dana od kada su jake snage žandarmerije zauzele seosko groblje u Vreocima, ali poslednje konačište meštana koji žive iznad 500 miliona tona uglja još nadgledaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Ispod groblja površine 3,5 hektara, nalaze se rezerve od još 40 miliona tona rude, tako da se i živi i mrtvi Vreočani nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iznad strateških energetskih rezervi Srbije. Kada se tridesetak golorukih seoskih stražara povuklo prošlog leta sa groblja, pred jakim snagama policije, koji su za manje od jednog sata blokirali sve prilaze groblju, krizni štab tadašnje vlade koji je rukovodio operacijom najavio je da će se ekshumacija groblja okončati za nešto više od godinu dana.

– Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci iz 4.168 grobnih mesta, ostalo je još 240 – kaže portparol Rudarskog basena „Kolubara” Predrag Videnović, očekujući da će se ekshumacija okončati do kraja avgusta, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Naime, na predlog patologa, zbog velikih vrućina, radovi su obustavljeni nekoliko dana. 

Ako je već izvesno da će se staro groblje preseliti na drugu lokaciju – groblje Lazarevac 2, kada će se preseliti ovi, živi Vreočani? Otkako je Vlada Srbije još 2.007. godine donela odluku o preseljenju Vreoca do 2015. godine, jer je dislokacija ovog mestašca proglašena nacionalnim energetskim interesom Srbije, „Kolubara” je sklopila ugovorne odnose sa 85 odsto domaćinstava, od ukupno 840, potvrđuje Videnović.

To znači da su te porodice uzele avans ili su u postupku potpune eksproprijacije, dok su 102 domaćinstva odbila zaključenje ugovora o uslovima preseljenja, sa različitim motivima.

Videnović napominje da se polovina porodica zapravo ne protivi preseljenju, već žele da uzmu sav novac odjednom, dok druga polovina, iz raznoraznih razloga, ne želi da napusti Vreoce.

Jedan od njih je Željko Stojković, predsednik Saveta MZ, koji je krajem maja osam dana štrajkovao glađu, u znak protesta što se sa mesnog groblja, koje se izmešta zbog širenja površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara”, iskopavaju i humke pod sudskim sporom.

Iako je odustao od radikalnih mera borbe, Stojković kaže da će nastaviti bitku kroz institucije:

– Posle osam dana od štrajka glađu, odustao bi i Švarceneger – kaže Stojković, ljut jer ga menadžment „Kolubare” nije obišao tokom štrajka.

– Oni i dalje kopaju grobove ne čekajući odluku suda. Imovina se obezvređuje u procesu eksproprijacije. Selo nema vodu celo leto – da li je to namerno ili ne – ne znamo. Zato čekamo da profunkcionišu nove vlasti – očekuje lider Mesne zajednice, tvrdeći da „je u Vreocima i dalje na snazi policijski čas”.

– Godinu dana je prošlo kako nam se ograničava sloboda kretanja u određenim delovima naselja. I dalje su blokirani prilazi groblju, a to je bespotrebno, jer mi ne želimo nikakve sukobe sa policijom – kaže Stojković.

Prema vladinim procenama iz 2006. godine, preseljenje Vreoca će koštati više od 147 miliona evra.

A. Apostolovski

objavljeno: 09.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.