Izvor: Blic, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip se polako vraća

Grip se polako vraća

BEOGRAD - Protekle sedmice registrovan je porast akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, za oko 50 odsto - kaže za 'Blic' prim. dr Predrag Kon, epidemiolog u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja. On je precizirao da je u glavnom gradu od akutnih respiratornih infekcija registrovano 11.575 obolelih. Kod 459 osoba potvrđen je grip, istovremeno registrovana je 351 osoba koja ima oboljenje slično gripu.

- Aktivnost virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gripa osam puta je veća nego prethodne sedmice - kaže dr Kon i dodaje: - Sve ukazuje da je uz, već dokazano prisustvo virusa B, stigao i virus A. Prema njegovim rečima, više od polovine obolelih su deca školskog uzrasta. Još uvek se ne može govoriti o epidemijskoj aktivnosti virusa gripa, objašnjava on, ali njegova aktivnost je nesumnjivo u porastu.

Dr Kon upozorava da se može očekivati da krajem naredne sedmice, odnosno za desetak dana, aktivnost virusa gripa dostigne, kao u nekim evropskim zemljama, razmere koje mogu uzrokovati lokalne i regionalne epidemije.

Za sada je izolovan virus gripa tip B, u Beogradu i Kragujevcu. U 'Torlaku' se rade analize novih uzoraka, koje bi trebalo da odgovore na pitanje da li je već stigao agresivniji i opasniji virus gripa tipa A.

Z.D.M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.