Izvor: Blic, 03.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip napreduje

Grip napreduje

Virus gripa, koji je prvo registrovan u Beogradu, stigao je i do Šumadije i Kruševca, Loznice, Majdanpeka i drugih mesta. Za sada u Novom Sadu i Nišu nije registrovan nijedan slučaj gripa.

U Beogradu je za poslednjih nedelju dana zabeleženo 1.740 obolelih od gripa i 24.265 od respiratornih infekcija, u Šumadijskom okrugu od gripa su obolele 644 osobe, od kojih 299 u Kragujevcu, 23 u Majdanpeku i 114 u Loznici. U Rasinskom okrugu je registrovano oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 500 obolelih - najviše ih je u kruševačkoj opštini, čak 400, a među njima je 267 dece. Od šest opština u okrugu grip nije registrovan jedino u Brusu i Aleksandrovcu.

Broj obolelih od respiratornih infekcija u Beogradu je u porastu. Najviše ljudi boluje od prehlada koje prati blago povišena temperatura i kašalj sa razdirućim bolom u grudima.

Dr Veljko Đerković, epidemiolog u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, kaže za 'Blic' da se očekuje veći broj obolelih od gripa tek po završetku raspusta za osnovce i srednjoškolce, i ističe da je grip ove godine stigao veoma kasno. On ne očekuje da će ove zime biti epidemije gripa.

- Bolest je najčešće praćena temperaturom od oko 38,5, koja traje četiri-pet dana. Javljaju se i pacijenti sa temperaturom višom od 39 stepeni, ali tegobe obično prestanu za sedam dana. Bilo je i nekoliko slučajeva komplikacija prehlada koje su prelazile u zapaljenje pluća, ali mahom kod hroničnih bolesnika i osoba sa oslabljenim imunitetom - kaže za 'Blic' dr Vesna Milutinović, specijalista opšte medicine u DZ 'Voždovac', i dodaje da najčešće oboleva populacija od 30 do 50 godina. Ona ističe da se grip širih razmera očekuje u narednih desetak dana.

U Kragujevcu, kako je za 'Blic' izjavila dr Ružica Atanacković, šef Epidemiološke službe u kragujevačkom Institutu za zaštitu zdravlja, najviše obolelih je uzrasta od pet do 19 godina. Prvi slučaj gripa registrovan je pre desetak dana, a epidemija se očekuje u drugoj dekadi februara.

Građani treba da uzimaju što više tečnosti i vitamina. Čaj od kamilice ili nane je najbolji i može da se pije umesto vode. Lekari apeluju na građane da se ne leče sami i da ne uzimaju antibiotike na svoju ruku bez prethodne konsultacije sa lekarom. Najbitnije je mirovanje i provetravanje prostorija. Naravno, hronični bolesnici moraju da uzimaju redovnu terapiju i da se pridržavaju saveta lekara.

- U Domu zdravlja u Novom Sadu još uvek ima vakcine protiv gripa, koja uspešno deluje protiv virusa tipa A, tako da Novosađani mogu da dođu na vakcinaciju i zaštite se - kaže Slavica Malešević, načelnica Pedijatrije u novosadskom Domu zdravlja. N. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.