Gradski zavod za javno zdravlje meri kvalitet vazduha nakon požara na deponiji u Vinči i ovo su rezultati!

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2017, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradski zavod za javno zdravlje meri kvalitet vazduha nakon požara na deponiji u Vinči i ovo su rezultati!

Prema rezultatima dosadašnjih merenja, kvalitet vazduha u Beogradu i okolini nije zagađen zbog požara koji danima tinja u Vinči.

Uvidom u rezultate koji se dobijaju iz mreže mernih mesta redovnog kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha koji sprovodi Gradski zavod, saopšteno je na sajtu, nije konstatovano prekoračenje osnovnih zagađujućih materija koje su obuhvaćene Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Beograda, a to su: ugljen monoksid, azotni oksidi, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sumpor dioksid, suspendovane čestice ispod 10 mikrona (PM10), prizemni ozon.

Rezultati sa 4 dodatna merna mesta, na kojima se mere parametri koji nisu obuhvaćeni redovnim monitoringom, za pojedine parametre će biti dostupni do kraja dana nakon završetka laboratorijskih analiza koje su u toku.

"Na 24 merna mesta iz mreže redovnog monitoringa neprekidno se prati koncentracija zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji Beograda, sa posebnim osvrtom na situaciju u vezi sa požarom na deponiji Vinča. Posebna pažnja usmerena je na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo, Zvezdara, ali i na ostale delove grada koji mogu biti pod uticajem, čak iako se nalaze na značajnoj udaljenosti od deponije, jer meteorološki uslovi, naročito noću i u ranim jutarnjim satima, pogoduju širenju zagađujućih materija na veće udaljenosti", saopštavaju iz GZZJZ.

U saradnji sa Gradskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine uspostavljena su 4 dodatna merna mesta za sprovođenje ciljanih merenja kvaliteta vazduha, radi detaljnijeg praćenja situacije i to na ukupne suspendovane čestice sa analizom teških metala, policikličnih aromatičnih ugljovodonika i jona, benzen i njegove derivate, fenolne materije, formaldehid, akrolein, amonijak...

"Pored toga Mobilna ekotoksikološka jedinica Gradskog zavoda obilazi teren i obavlja trenutna merenja zagađujućih materija, o čemu će stići izveštaj u toku dana", najavljuju iz GZZJZ.

- Kada osetite neprijatan miris (miris zapaljene materije) povucite se u zatvoreni prostor i zatvorite prozore. - Preporuke se naročiio odnose na decu, stare, trudnice, dojilje i osobe sa hroničnim bolestima (kardiovaskularna i respiratorna oboljenja)

Održana hitna sednica štaba za vanredne situacije zbog zabrinjavajuće situacije na deponiji u Vinči!

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.