Gradski sekretar zdravstva bez licence

Izvor: Politika, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradski sekretar zdravstva bez licence

Dr Dragana Jovanović, čije imenovanje je izazvalo političku buru u Beogradu, jedini profesor bez sertifikata Lekarske komore

Sekretar za zdravstvo Beograda, profesorka dr Dragana Jovanović nije dobila licencu za rad Lekarske komore Srbije, koja je inače uslov da se od Nove godine obavlja posao lekara. U izjavi za „Politiku” doktorka Jovanović, koja je javnosti postala poznata kada je krajem oktobra prozvala čelnike pet beogradskih zdravstvenih ustanova za malverzacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u vezi s javnim nabavkama, kaže da je zaprepašćena stvarima koje joj se događaju:

– Mislim da sam ja jedini profesor Medicinskog fakulteta u Srbiji koji nije dobio licencu za rad. Obrazloženje koje sam dobila jeste da nisam podnela „masu” dokumenata. Kako baš meni to da se dogodi? Uostalom, da nisam sve podnela kao i drugi, ne bi mi primili dokumenta. Kako to da iz Republičkog arhiva nestane baš moja potvrda o položenom državnom ispitu – čudi se doktorka Jovanović, dodajući da je, na sreću, u svom rešenju o specijalizaciji našla dokaz o položenom ispitu, jer veruje da bi je u protivnom optužili i za falsifikovanje ispita.

Uz ovu neprijatnost, doktorki Jovanović je juče stigla i krivična prijava. Kaže da je protiv nje krivičnu prijavu podneo vlasnik firme, koji je učestvovao na tenderu za nabavku nameštaja za zdravstveni objekat u beogradskom naselju Mirijevo. Podsetimo, nabavka nameštaja bila je, između ostalog, predmet istrage posle koje je usledila smena direktorke doma zdravlja „Zvezdara” dr Branke Grujić.

Osim smene dr Branke Grujić, podsećamo, doktorka Jovanović je, krajem oktobra, zatražila da se zbog malverzacija na tenderima sa funkcija razreše i direktorka Doma zdravlja „Palilula” Jasminka Jelić, kao i čelnici kliničko-bolničkih centara „Bežanijska kosa” dr Nikola Milinić, „Zvezdare” dr Zoran Ivanković i „Zemuna” dr Ivo Berisavac.

Posao sekretara za zdravstvo Beograda doktorka Jovanović pod ovakvim okolnostima teško da može da radi normalno:

– Stalno nešto iskrsne. To su neshvatljiva podmetanja, a ja nemam timove advokata i savetnika kao ovi ljudi koji se bave mnome. Ako se sada povučem, pitam se zašto sam sve započinjala. Gde je stala istraga, šta radi policija? Šokirana sam krivičnom prijavom. Pitam se šta će biti sledeće – kaže doktorka Dragana Jovanović.

Po hitnom postupku, inače, smenjene su direktorke domova zdravlja „Palilula” i „Zvezdara”, zbog, kako je objasnio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kršenja Zakona o javnim nabavkama. Sudbina ostalih prozvanih direktora zavisi od nalaza specijalne komisije koja preispituje poslovanje ovih zdravstvenih institucija.

Podsetimo, na konferenciji za novinare gradonačelnik Đilas je otkrio detalje neprimereno skupih nabavki nameštaja koji su šokirali građane. Dok u mnogim ustanovama nema poštenog toaleta ili stolice na koju bi pacijenti seli dok više sati čekaju na pregled u uskom hodniku, ima medicinskih centara koji su sebi dozvolili luksuz da nabavljaju klupu sa tri mesta za čekaonicu za 200.000 dinara iličiviluk sa držačem u boji i držačem za kišobran, koji je plaćen 162 evra ili 13.000 dinara, po komadu. Čajna kuhinja plaćena je 750.000 dinara. Građani još čekaju odgovor na pitanje ko je dozvolio da se za novac poreskih obveznika kupuje i ono što nije neophodno, ili se, bar, moglo kupiti po nižim cenama.

Olivera Popović

[objavljeno: 27/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.