Izvor: RTS, 03.Dec.2021, 13:12

Građevinski fakultet slavi 175 godina postojanja, srpski inženjeri prepoznati u svetu

Građevinski fakultet u Beogradu proslavlja svoj dan – 175 godina postojanja. Tim povodom izdata je jubilarna poštanska marka i odštampana monografija. Na svečanoj akademiji, koja okuplja generacije bivših i sadašnjih studenata, biće nagrađeni najbolji studenti i profesori koji su postigli izuzetne rezultate u naučno-istraživačkom radu, a biće dodeljene i specijalne plakete penzionisanim profesorima – za doprinos razvoju, ugledu i afirmaciji Građevinskog fakulteta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Brucoš Tanja Marković iz Bajine Bašte položila je prve kolokvijume na Građevinskom fakultetu, a omiljeni predmet joj je mehanika.

"Ja sam studije upisala po novom programu tri godine osnovnih studija plus dve master studija. Ja ću se potruditi da za master  ostanem u Beogradu", kaže Tanja.
Jovan Vučenović je od malih nogu na gradilištu, sa ocem građevinskim inženjerom. Kad je došlo vreme studija, nije imao dilemu sta da upiše.
"Mislim da danas jako puno fakultet ulaže u promociju građevinarstva. Organizuje mnoge sajmove stipendija gde studenti imaju jako veliku priliku da još tokom studija dobiju praksu i stipendiju", navodi Jovan.
Najveća vrednost Građevinskog fakulteta su ljudi – generacije saradnika i studenata koji su gradili tradiciju dugu 175 godina i iznedrile oko 14.000 inženjera građevinarstva i geodezije.
"Akreditovali smo savremene studijske programe i inovirali nastavne planove i uveli značajan broj predmeta koji se zasnivaju na novim materijalima i tehnologijama kako projektovanja tako da izgradnje građevinskih objekata da bismo naše inženjere osposobili da se uhvate u koštac sa svim savremenim izazovima", ističe dekan Građevinskog fakulteta profesor Vladan Kuzmanović.
Počeci Građevinskog fakulteta sežu u 1846. godinu, kada je Knjaz Aleksandar Karađorđević svojim Ukazom osnovao indžinirsku školu. U ukazu je pisalo da će potomci preko zime učiti teorijsku nastavu, a preko leta pomagati indžinirima u merenju i građenju zgrada i puteva i drugih građevina.
"Mi ovde vidimo savremen koncept koji i danas koristimo neki to nazivaju i dualnim obrazovanjem", kaže profesor Kuzmanović.
Srpsko građevinarstvo je jedina privredna grana koja je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka bila u svetskom vrhu, tako se šest građevinskih firmi našlo među 200 najvećih građevinskih firmi u svetu, a "Energoprojekt" u prvih deset.
"U Ginisovoj knjizi rekorda je skoro dvadeset objekata koji su projektovali ili izveli srpski građevinski inženjeri. Tu imate svetske rekorde u svojoj klasi. U 'Mostogradnji' na primer poznati mostovi kao što je most 'Beška' i Železnički most u Beogradu", navodi profesor Građevinskog fakulteta profesor Dragan Buđevac.
Inženjeri građevinarstva, koji su diplomirali na Beogradskom univerzitetu, prepoznati su po svetu da mogu da reše i najsloženije probleme u prestižnim projektnim biroima, na najpoznatijim svetskim univerzitetima i, pre svega na gradilištima. Tu tradiciju nastavljaju i nove generacije studenata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Građevinski fakultet obeležio 175 godina postojanja

Izvor: Danas, 03.Dec.2021

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je 175 godina postojanja i uspešnog rada svečanom akademijom u Kombank dvorani, u prisustvu brojnih predstavnika državnih i privrednih ustanova, Univerziteta u Beogradu i drugih visokoškolskih ustanova iz celog regiona, partnera, mnogih građevinskih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.