Građanima Hrvatske preporučeno da štede u srpskim bankama

Izvor: Press, 08.Dec.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanima Hrvatske preporučeno da štede u srpskim bankama

Građani Hrvatske treba da štede u Srbiji, preporučuju tamošnji ekonomski stručnjaci. Kako je objavio hrvatski magazin „Biznis", kamate na štednju u evrima su gotovo duplo veće u Srbiji, a država garantuje za uloge pa nema razloga da Hrvati svoj novac ne povere srpskim bankama. Urednik ekonomske rubrike „Biznisa" Josip Jagić kaže za Press da bi i sam štedeo kod nas.- Kod vas su kamate na štednju u evrima za periode od godinu dana pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << naviše nešto iznad sedam odsto, dok su u Hrvatskoj oko četiri odsto. Takođe, više-manje su iste i osigurane svote za koje država garantuje - ističe Jagić.
On napominje i da u Hrvatskoj nema ni akcija poput naše Nedelje štednje, kada banke u Srbiji i dodatno povećavaju kamate.
Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić navodi da su kamate na štednju u Srbiji najviše u celoj Evropi.
- Potpuno je stoga razuman predlog da Hrvati štede u Srbiji. Uz to, naše banke su najsigurnije. Iako ne postoji zvaničan podatak o tome koliko stranaca štedi u Srbiji, znamo da ih ima dosta, pogotovo iz zemalja u okolini - kaže Dugalić i dodaje da stranci kod nas štede u evrima, ali i dolarima, jenima i ostalim valutama.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.