Građani u ministarskim foteljama

Izvor: B92, 15.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani u ministarskim foteljama

Beograd -- U okviru obeležavanja "Dana evropske baštine", zgrada Vlade Srbije u Beogradu i ove godine bila je otvorena za posetioce.

Građani su treću godinu zaredom imali priliku da razgledaju prostorije namenjene privatnim razgovorima zvaničnika i da prvi put sednu u fotelje najvažnijih ljudi u državi. O rasporedu sedenja dogovara se unapred, odmah posle usvajanja predloga o sastavu nove Vlade i ne menja se u toku mandata.

Srbija je, u toku svoje burne prošlosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imala čak 83 predsednika Vlade, od prvog, Prote Mateje Nenadovića, do Mirka Cvetkovića.

"Ja sam danas sedeo slučajno na mestu ministra za kulturu i do mene je sedela gospođa na mestu ministra za finansije i baš smo se dogovorili da prebaci nešto sredstava u kulturu jer manjka", kaže jedan posetilac.

Građani koji su iskoristili priliku da pogledaju unutrašnjost reprezentativnog zdanja saznali su da je reč o znamenitom arhitektonskom delu bogate prošlosti.

"Pre svega, izdvojila bih da je to zgrada koja je projektovana 1926. do 1928. godine, da je projektant ruski arhitekta Nikola Krasnov, da je zgrada proglašena spomenikom kulture, da ima svoju istoriju, svoju arhitekturu, da ima nešto što mnoge druge zgrade u Beogradu nemaju - da je jedna od zgrada na kojoj je najveći broj skulptura", kaže istoričarka umetnosti Gordana Gordić.

"Znači, zastupljene su te plastične dekoracije. Izdvojila bih da se na zaobljenom delu čeonog rizolita, na vrhu kupole, nalazi skulptura našeg poznatog vajara Đorđa Jovanovića, koja je rađena u bronzi", dodaje ona.

Posetioci su na svakom od pet spratova obišli glavne prostorije, između ostalih i "Žuti salon" namenjen privatnim razgovorima zvaničnika pre izlaska pred kamere, razgledali su enterijer, a obilazak je završen uz osveženje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zdanje Vlade Srbije i danas otvoreno za građane

Izvor: Kurir, 14.Sep.2008, 11:37

BEOGRAD, 14. septembra (Tanjug) - U okviru manifestacije "Dani evropske baštine" građani i danas imaju priliku da obiđu zdanje u kome je smeštena Vlada Srbije u Nemanjinoj ulici 11 u Beogradu. Zainteresovane kroz zgradu vode pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije Zorica Nikodijević i istoričarka...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.