Građani smatraju da udar krize tek predstoji

Izvor: Blic, Beta, 22.Jul.2009, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani smatraju da udar krize tek predstoji

Većina građana Srbije (70%) oseća svetsku ekonomsku krizu, samo je pitanje u kolikoj meri. Mnogo su ređi oni koje kriza uopšte nije pogodila, ali je malo i onih koji je osećaju u velikoj meri, pokazalo je junsko istraživanje agencije „Medium Gallup”.



Prema istraživanju, blago je opao broj građana koje kriza uopšte nije pogodila, ali i onih koje je kriza pogodila u velikoj meri. Oko devet odsto građana uopšte se ne oseća pogođeno ekonomskom krizom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Starost obrazovanje, region i prihodi su značajni za ovu „neosetljivost”. Ovakvi odgovori su najčešći među mlađima od 34 godine, visokoobrazovanima, Beograđanima, ili u jugoistočnoj Srbiji, a posebno među građanima sa prihodima iznad 48.000 dinara po članu domaćinstva.

U javnosti preovladava stav da najgori udar krize tek predstoji. Negativna očekivanja su bila u prvom talasu, iznad 80 odsto. Naredni period donosi izvesno smirivanje, pa ovaj procenat pada na 70 odsto. Kada je u pitanju finansijska situacija, 47 odsto njih smatra da će ostati ista, 31 odsto očekuje pogoršanje, a 13 poboljšanje.

Čak 66 odsto građana smatra da se Srbija kreće u pogrešnom smeru, a suočavanje Vlade i državnih organa sa krizom više od 70 odsto njih je ocenilo kao potpuno ili uglavnom neuspešno. Samo 16 odsto građana smatra da se Vlada i državni organi uspešno nose sa krizom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.