Građani sami napravili najlepši park

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani sami napravili najlepši park

KRAGUJEVAC - Meštani naselja Ilina voda mogu da se ponose najlepšim parkom u Kragujevcu.

Ono što je zapostavljeno tokom pet decenija nakon Drugog svetskog rata, oni su složno obnovili, uredili i stvorili pravu oazu za svoju decu i porodice.

Kako kaže Radovan Mirković, žitelj naselja Ilina voda, građani su osnovali udruženje „Eko-park" i krenuli da se i bore za svoju sredinu.

- Shvatili smo da ovde ima sedam hektara zemljišta koje je idealno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za odmor i rekreaciju. U trnjak, koji je inače legat porodice Andrejević, ušli smo sami i nakon što smo ga raskrčili, posadili smo 40 sadnica lipe. Uredili smo staru česmu pokraj koje je krajem 19. veka Nikola Pašić sa 300 seljaka osnovao tadašnju Radikalnu stranku. Radimo sami, i uspeli smo da animiramo građane - postoji grupa koja kosi travu, uređuje park, a sami smo napravili i „Japanski vrt" sa potokom dugim preko 50 metara, sa slapovima, brzacima - kaže Radovan Mirković.

Dokle je doprla mašta i volja meštana Iline vode jasno je kada se zna da su oni, bez ičije pomoći, napravili spomenik - uskršnje jaje sačinjeno od nekoliko stotina automobilskih delova. To je po veličini drugi spomenik jajetu u svetu.

- Imamo komšije koji su majstori u raznim profesijama. Zavarivač je napravio jaje od lamela za zastavina vozila, a dobrovoljci su kamenje u pet šlepera za Japanski vrt. Kamen smo donosili iz Borča, kraja poznatog po kvalitetnom granitu. Napravili smo i plastenik sa 5.000 sadnica cveća koje su namenjene za park. Planiramo da proširimo rasad toliko da svako domaćinstvo, a ima ih 320, dobije besplatno cveće za svoje dvorište i terase.

Koliko su meštani Iline vode truda uložili u park, govori i to što su sami napravili jedini zoološki vrt koji ima i 72 vrsta životinja. Tu su sada jazavac, zec, soko, srna... Majmunica, koja je bila prava atrakcija, više nije živa, ali nameravaju da nabave novu.

Koliko se meštani Ilinih voda trude da za sebe i svoju decu obezbede prijatno izletište, govori i činjenica da su sami napravili klackalice, ljuljaške, pa i teniski teren i igralište za košarku. Gradsko „Zelenilo" dva puta godišnje kosi travu, ali je zato udruženje, koje su formirali građani, dobilo mali traktor-kosač, koji uređuju svoj park. A on je, na sreću, uvek pun dece. Lepa slika...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.