Izvor: B92, 29.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani protiv korupcije

Bela Crkva -- Blizu sto građana opštine Bela crkva okupilo se juče kako bi skrenuli pažnju na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Građanskim protestom i blokadom saobraćajnića koje vode do Bele Crkve, građani ove opštine poslali su simboličnu poruku svim nadležnim institucijama. Oni navode da u njihovom gradu ima previše kriminala pljačke i svega onoga što se zove nepotizam i samovlašće pojedinaca.

Protesni skup protiv kriminala, korupcije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pljačke bio je samo početak njihovog javnog izražavanja nezadovoljstva zbog samovlašća pojedinaca.

"Količina organizovanog kriminala i što se može podvesti pod zloupotrebu institucija je u toj meri da se je to već neizdrživo. Između ostalog, to je način, takozvane privatizacije. To zaista može da se podvede pod golu pljačku i golu dobrobit samo za nekolicinu ljudi", kaže Stefan Cvetković, vlasnik lokalne tv stanice.

Jedan primer privatizacije navodi Jugoslav Stojičić, predsednik štrajkačkog odbora firme "Žarko zlatar": "Naša firma je prodata 2001. licima koja nisu imala pravo otkupa jer su bila dužnici naše firme. Zatim su gledali da isteraju radnike iz firme da ostave one koji im se sviđaju. Gazda ne plaća ni socijalno ni penziono i ne ponaša se prema nama kao prema radnicima. Mi smo stupili u štrajk februara meseca ove godine ne dozvoljavajući više uništavanje naše imovine s tim što smo dobili i dopis iz pančevačke policije da krivična prijava ide protiv gazde za malverzacije, pljačku i ostalo".

Petnaestominutnom blokadom svih puteva koji vode do Bele Crkve i protestnom šetnjom, građani su simbolično želeli da skrenu pažnju i na, kako kažu, visok stepen organizovanog kriminala sa kojim se svakodnevno suočavaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.