Izvor: B92, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Građani će odbraniti zoo-vrt"

Inđija -- Iako je juče Inđija trebalo da ostane bez zoološkog vrta, to se, za sad, nije dogodilo. Vlasnik poziva građane na protest.

Juče je bio poslednji dan kada vlasnik zoo-vrta "Koki" u Inđiji, Slavko Popović, morao da sruši sve što je proteklih 11 godina urađeno na toj lokaciji zbog, kako je navedeno u rešenju, nelegalne gradnje. Inspekcija je odlučila da svi objekti izgrađeni na parceli na kojoj se životinje nalaze moraju biti porušeni, jer predstavljaju "klasičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << divlju gradnju".

Načelnica inspekcijske službe u Inđiji Olivera Petrušić-Gavrić nada se da će vlasnik zoo-vrta naći kompromis s lokalnim vlastima, ali navodi da se zakonska procedura mora ispoštovati.

"Sada ide procedura izvršenja, koja zahteva donošenje odgovarajućih akata, zakazivanje rokova, angažovanje adekvatnog izvođača radova koji bi se javio na poziv. Ne mogu reći ništa preciznije o rokovima, jer to zahteva vreme."

Prema odluci inspekcije, svi objekti izgrađeni na parceli na kojoj se životinje nalaze moraju biti porušeni, jer predstavljaju klasičnu divlju gradnju.

Pored manje stambene jedinice, zamišljene kao stan za čuvara, i pomoćnih objekata, inspekcija nalaže da se poruše i kavezi, ograde i mostići.

U Opštini Inđija kažu da su više puta pokušavali da dođu do kompromisa sa vlasnikom zoo-vrta Slavkom Popovićem, ali da nije bilo razumevanja sa njegove strane.

Međutim, Popović tvrdi da je pokušao da dobije sve dozvole, ali da lokalna vlast nije imala sluha. Sada je došlo do pretnje bagerima, kaže on.

"Pošto ih poznajem da su, što kažu, kad nešto zaginu da odrade, da će oni to pokušati po svaku cenu i da urade, a to je da će da mi dostave pismeno rešenje o tome da će da me ruše i da će da dođu eventualno sa bagerima i da krenu u nekakav fazon rušenja, ali građani čvrsto stoje iza mene da oni to neće dozvoliti", kaže on.

Prema novom generalnom ubranističkom planu Inđije, deo grada u kome se nalazi zoološki vrt predviđen je za sportsko-rekreativne i turističke sadržaje.

To odgovara planovima izgradnje sportskih terena ili banjskog kompleksa, o čemu se godinama spekuliše. Međutim, Slavko Popović smatra da se i zoološki vrt uklapa u taj plan.

Popović kaže da neće dozvoliti rušenje pre donošenja detaljnog regulacionog plana te gradske zone, kako bi građani, tokom javnog uvida u plan, pokušali da izdejstvuju da zoo-vrt ostane gde jeste.

On je kazao i da su u inđijskom zoo-vrtu počeli građanski protesti, koji se održavaju svakog dana u šest po podne.

Inače, u Inđiji još uvek ne postoji plan za alternativni smeštaj životinja, niti je zvanično predloženo preseljenje zoološkog vrta na drugu lokaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.