Građani Srbije sve više traže mađarski pasoš

Izvor: BKTV News, 28.Apr.2014, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije sve više traže mađarski pasoš

Put u bolje sutra, prilika za zapošljavanje i kretanje po Evropi i svetu bez uslovljavanja i ograničenja – materijalni, ali i emotivni razlozi, stoje iza velikog broja zahteva za sticanje državljanstva Mađarske. Pasoš te zemlje do sada je dobilo više od 90 hiljada građana Srbije.

Na prvi pogled toliko slični, oba crvena i sa biometrijskim očitavanjem, srpski i mađarski pasoši. Međutim, nemaju nosioci tih pasoša isti tretman ni na teritoriji evropskih država ni u svetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << U to se uverio Slavko Ženar prilikom prelaska granice.
“Više puta sam išao u inostranstvo, uglavnom je to bila Švedska. Prethodnih četiri ili pet puta išao sam sa srpskim pasošem i na granici se zadržavao pet do deset minuta, dok pokažem pasoš. Pitaju me gde idem, koliko ostajem, koliko novca nosim. Otkako sam dobio mađarski pasoš, to je bukvalno 30 sekundi zadržavanja”, kaže Slavko Ženar.
Otkako je Mađarska 2011. godine pojednostavila postupak za dobijanje državljanstva, ta zemlja je osnažena za više od pola miliona novih državljana u dijaspori.
“Iz Srbije je 112 hiljada ljudi zatražilo mađarsko državljanstvo. Prema našim procenama, već ga je dobilo više od 90 hiljada”, rekao je Mikloš Ritec, generalni konzul Mađarske u Beogradu.

Prema njegovim rečima, u Generalnom konzulatu u Subotici od 2011. godine zakletvu je položilo gotovo 65 hiljada ljudi, dok je u ambasadi Mađarske u Beogradu, u aprilu dodeljen pethiljaditi dokument o naturalizaciji.
Ispred Mađarskog konzulata u Subotici je velika gužva. Čitave porodice, i mlađi i stariji, svakodnevno prilažu dokumenta.
“Cela porodica je predala molbu za sticanje mađarskog državljanstva. Zbog budućnosti dece smatrali smo da bi bilo dobro da ga imaju. Mislimo da će im to pružiti veće mogućnosti i bolju perspektivu prilikom školovanja”, kaže jedna od podnosilaca molbe Valerija Lukač.
“Došli smo povodom sticanja prava na državljanstvo jedne od evropskih zemalja koja – osnovni razlog, pruža mogućnost zaposlenja. Da mlađi dobiju mogućnost da eventualno negde u inostranstvu bolje zarade nego ovde kod nas”, rekao je Vojislav Stojšin koji čeka novi pasoš.
Uslov za sticanje mađarskog državljanstva je da su vam preci rođeni na teritoriji nekadašnje Austrougarske do 1921. godine, odnosno na teritoriji Bačke u periodu mađarske okupacije od 1941. do 1945. godine. Zahteva se i znanje mađarskog jezika.
Izvor: rts.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.