Građani Srbije nezadovoljni, ali optimistični

Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije nezadovoljni, ali optimistični

Građani Srbije nezadovoljni su svojim životom, ali relativno veliki broj njih veruje da stvari idu u pravom smeru, rezultati su danas objavljene ankete Galupa i Evropskog fonda za Balkan.



Prema anketi koju je Galup Balkan Monitor sproveo na zapadnom Balkanu, 41 odsto ispitanika u Srbiji su pokazala veliko nezadovoljstvo životom.

Istraživanje pokazuje da, međutim, 42 odsto ispitanih generalno veruje da stvari idu u pravom smeru, a 34 odsto njih veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ekonomija ide na bolje. Galup navodi da je samo Crna Gora imala veći procenat pozitivnog odgovora na ovo pitanje.

"Gotovo polovina ispitanika (46 odsto) ima 'puno' ili 'nešto' poverenja u srpsku vladu. Međutim, u isto vreme, većina (58 odsto) je rekla da vlada nije sposobna da se izbori sa organizovanim kriminalom i korupcijom", navodi Galup Balkan Monitor.

Kad je reč o Kosovu, tri petine ispitanika misli da nezavisnost Kosova nikad neće biti prihvaćena u Srbiji, a jedna petina ispitanika se boji još jednog oružanog sukoba u regionu, što je, kako navodi Galup Balkan Monitor, drugi najveći procenat iza Makedonije.

Većina ispitanika u Srbiji Radovana Karadžića smatra nevinim, ali i 47 odsto njih je saglasno da je njegovo hapšenje omogućilo Srbiji da se okrene budućnosti.

Istraživanje je sprovedeno u septembru i oktobru 2008. godine na kvalifikovanom uzorku od najmanje 1000 ispitanika u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i BiH, saopštio je Evropski fond za Balkan i Galup Balkan Monitor.

Ovo istraživanje Galup Balkan Monitora je prvo dubinsko istraživanje stavova javnog mnjenja celog zapadnog Balkana i odražava poglede i razmišljanja građana Balkana o svim područjima njihovih života, i omogućuje uvid u današnju socio-ekonomsku, socio-političku i multikulturalnu dimenziju zapadnog Balkana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.