Građani Srbije najviše strahuju od siromaštva

Izvor: Blic, 05.Mar.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije najviše strahuju od siromaštva

Građani Srbije najviše se plaše siromaštva, pokazalo je istraživanje „Bliskosti i distance u srpskom društvu i strahovi građana Srbije na kraju prve decenije 21. veka“.

Direktor „TNS Medija galupa" Srbobran Branković, koji je ujedno i profesor Fakulteta za kulturu i medije Univerziteta „Megatrend", kaže da je istraživanje pokazalo da su među Srbima najviše zastupljeni kolektivni strahovi jer se 77 odsto građana boji siromaštva, 69 odsto gubitka posla, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a 62 odsto od nestanka sopstvenog naroda.

- Lične strahove su u poslednje dve decenije potiskivali kolektivni strahovi jer su u to vreme rešavana, ili tobože rešavana, istorijska pitanja - smatra Branković.

Po pitanju odbojnosti prema manjinskim seksualnim grupacijama, istraživanje je pokazalo da građani Srbije imaju izrazitu odbojnost prema transseksualcima, potom prema gej populaciji i biseksualcima, a nešto manje prema lezbijskoj populaciji.

Građani Srbije najviše cene sportiste, dok su na drugom mestu poljoprivrednici, zatim zabavljači, sveštenici i lekari.

- Najnepopularniji su, bez premca, političari, potom slede saobraćajni policajci, sudije, advokati i privatni vlasnici velikih firmi, odnosno tajkuni - kaže Srbobran Branković.

Na skali odbojnosti nacija bivše Jugoslavije prvi su Albanci, a zatim Hrvati, pa Mađari. Od velikih nacija Srbima su najprihvatljiviji Rusi, Italijani i Japanci, dok najveća odbojnost vlada prema Amerikancima i Englezima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji najomraženiji transseksualci i političari, konobari popularniji od profesora

Izvor: 24sata, 05.Mar.2010

Profesor univerziteta Megatrend i direktor "TNS Medium galupa Srbobran Branković rekao je na konferenciji za novinare da istraživanje pokazuje da su u Srbiji kolektivni strahovi jači od pojedinačnih, jer se 77 odsto građana boji siromaštva, 69 gubitka posla, 62 nestanka svog naroda, a sa druge...

Nastavak na 24sata...

Gradjani Srbije najviše strahuju od siromaštva

Izvor: Beta, 05.Mar.2010

BEOGRAD, 5. marta 2010. (Beta) - Gradjani Srbije najviše strahuju od siromaštva, gubitka posla i nestanka sopstvenog naroda, pokazuju u petak predstavljeni rezultati istraživanja Fakulteta za kulturu i medije beogradskog Univerziteta Megatrend i kompanije za istraživanje tržišta i javnog mnjenja...

Nastavak na Beta...

Srbi se plaše siromaštva

Izvor: EMportal, 05.Mar.2010

Građani Srbije se najviše plaše daljeg siromašenja, gubitka posla i nestanka naroda pokazalo je istraživanje Fakulteta za kulturu i medije Univerziteta Megatrend i TNS Medium Gallupa "Bliskosti i distance u srpskom društvu i strahovi građana Srbije na kraju prve decenije XXI veka".

Nastavak na EMportal...

Srbi više vole Japance nego susjede

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Mar.2010

Srbi više vole Japance i Italijane od Crnogoraca, a ubedljivo najniže u očima Srba su Albanci, pa Hrvati, pokazuje istraživanje Medijum Galupa i Megatrenda. Osim o etničkim odnosima, isto istraživanje govori i da se građani Srbije sve više plaše gubitka posla, siromaštva, ali i globalnog zagrevanja....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Srbi se plaše nestanka sopstvenog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2010

BEOGRAD - Građani Srbije najviše se plaše siromaštva, gubitka posla i nestanka sopstvenog naroda, ali i kriminala, dok je i dalje prilično izražena etnička distanca - pokazalo je istraživanje Fakulteta za kulturu i medije beogradskog Univerziteta Megatrend i istraživačke kuće "TNS Medium galup"...Prema...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbe plaše siromaštvo, otkaz i – nestanak naroda

Izvor: Politika, 06.Mar.2010, 00:13

Etničke distance – Makedonci manje odbojni od Crnogoraca, prihvatljivi Rusi, Italijani i Japanci ..Tri straha koja su najprisutnija kod stanovnika Srbije jesu strah od siromaštva, gubitka posla i nestanka sopstvenog naroda, pokazalo je juče predstavljeno istraživanje Fakulteta za kulturu i medije...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.