Građani Srbije najčešće boluju  od povišenog pritiska

Izvor: Blic, 07.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije najčešće boluju od povišenog pritiska

Svaka druga osoba imala je ili ima neku od hroničnih bolesti, dok je broj pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom povećan i sada iznosi 46,5 odsto.

To su rezultati istraživanja zdravlja stanovnika Republike Srbije tokom 2006. godine koje je juče izneo dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja Srbije.

U prošloj godini više od polovine odraslih stanovnika Srbije izjasnilo se da je imalo neku od 19 hroničnih bolesti. Najučestalije oboljenje koje je ikad otkriveno kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosečnog stanovnika Srbije je povišen krvni pritisak, a slede reumatska oboljenja zglobova i povišene masnoće u krvi.

Nervoza, potištenost, tuga i umor kao negativna stanja i osećanja tokom četiri nedelje koje su prethodile istraživanju zabeležene su kod svakog drugog stanovnika Srbije. Znatno su bila češća kod žena, stanovnika Vojvodine i jugoistočne Srbije.

U Srbiji je 2006. godine 73,8 odsto stanovnika redovno pralo ruke, što je znatan porast u odnosu na 2000. godinu kada je taj procenat iznosio 67,4 odsto. Procenat onih koji su se redovno kupali ili tuširali opao je sa 64,9 odsto u 2000. godini na 56,7 odsto.

Poslednji podaci pokazuju da 33,6 odsto stanovnika puši svakodnevno ili povremeno, što govori da je učestalost pušenja smanjena za 6,9 odsto u odnosu na 2000. godinu. U Vojvodini je registrovano mnogo više pušača.

Čak 40,3 odsto stanovnika konzumira alkohol povremeno ili svakodnevno, a broj stanovnika koji ga konzumiraju povećan je za pet odsto u odnosu na 2000. godinu.

Prosečan uzrast žena prilikom prve posete ginekologu je 21,3 godine, a 6,3 odsto žena nikada nije posetilo ginekologa.

Čak 29,1 odsto stanovnika Srbije samoinicijativno koristi lekove. Žene prednjače u uzimanju lekova bez prethodne konsultacije sa lekarom. Najčešće se uzimaju analgetici, vitaminski i mineralni preparati, a zatim antibiotici.

Od ukupnog broja odraslih stanovnika koji su imali seksualne odnose sa nestalnim partnerima, tek nešto više od polovine je koristilo kondom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.