Izvor: RTS, 08.Feb.2023, 17:15

Gradilišne table, lična karta investitora i garancija da se gradi legalno

Zakon o planiranju i izgradnji jasno je definisao rok gradnje i kako treba da bude obeleženo svako gradilište, a prvi znak da se ne zida po propisima otkrivaju baš gradilišne table. One bi, naime, trebalo da budu lična karta investitora i garancija da se gradi legalno. Ako nema table na gradilištu, po zakonu, smatra se da je gradilište divlje i to je sada krivično delo. Ekipa RTS-a obišla je neka gradilišta.
U šabačkom naselju Benska bara investitori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grade stambeni objekat od oko 7.000 kvadratnih metara. Kažu da rade sve po propisima.

"Prvo smo dobili lokacijske uslove na osnovu kojih smo dobili građevinsku dozvolu. Kada smo dobili građevinsku dozvolu platili naknadu gradu, naravno za uredjenje", kaže Jasna Gligorić iz građevinske firme INOT Šabac.
Međutim, u prestonici ima mnogo gradilišta bez tabli, ili onih koje nisu vidne i na kojima ne piše ko je investitor, projektant, nadzorni organ i, najvažnije, ko kontroliše gradnju.
"Mi smo svedoci tabli obeleženih gradilišta na kojima se vidi da se radi o objektu koji recimo ima četiri sprata i dole u tekstu stoji da se gradi objekat prizemlje i četiri sprata, a svedočimo da se gradi pet i šest spratova, sad je tu zadatak inspekcije koja bi trebalo da to vidi i prijavi", napominje Branka Bošnjak, arhitekta.
Na gradilištu koje je obišla ekipa RTS-a u centru prestonice tabla postoji, ali je graditelj prelepio neke podatke, trotoar je zauzet, pa su građani prinuđeni da idu kolovozom.
Investitor nije želeo pred kameru, ali nam je prosledio mejl u kojem navodi da posluju više od 20 godina u Srbiji i Crnoj Gori i da su sagradili više od 20 objekata, na Vračaru, Savskom Vencu, Dedinju, Senjaku, Zlatiboru, crnogorskom primorju...
"Zbog otežanih uslova za rad u centru grada izvođačima je omogućeno da izvode radove 24 časa ukoliko će time građevinske radove završiti što pre. Pravosnažnu građevinsku dozvolu i potvrdu o prijavi radova posedujemo, kao i dokaz o isplaćenom doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta, u iznosu od 420 000 evra. Rešenje o zauzeću trotoara, parking mesta ispred objekta u izgradnji i dela kolovozne trake takođe posedujemo", navodi se u saopštenju investitora.
I iz dva sekretarijata, za saobraćaj i za inspekcijske poslove, umesto sagovornika, dobili smo pisane odgovore.
Građevinski inspektor ima pravo i dužnost da, ukoliko gradilište nije obeleženo na propisan način, rešenjem naloži obustavu radova i odredi rok da se otklone nedostaci.
"Međutim, u praksi se zaista retko dešava da dođe do obustave radova usled nedostatka gradilišne table. Obaveštavamo da građevinska inspekcija ne vodi preciznu evidenciju po tom kriterijumu i ukoliko građevinski inspektor zatekne gradilište bez građevinske table, investitori brzo reaguju na usmeno upozorenje inspektora", navodi se u saopštenju Sekretarijata za inspekciju.
Iz Sekretarijata za saobraćaj navode da nakon izdavanja rešenja sekretarijata, investitor je dužan da u odobrenom vremenskom periodu, u skladu sa overenim saobraćajnim projektom, postavi i održava saobraćajnu signalizaciju u zoni radova.
"Takođe je potrebno da gradilište propisno ogradi i osvetli, da omogući nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja, prolaz pešaka i prilaz zgradama", dodaje se u saopštenju.
"To nije pitanje samo za ministarstvo već i za lokalne samouprave. Postoji podeljena nadležnost između ministarstva i lokalni samouprava, ali ako me pitate, s obzirom da sam bio na funkciji u gradu kako to izgleda, ne postoji dovoljno kapaciteta da se iskontrolišu sva gradilišta, to je apsolutno jasno. Razlozi su i visina plata, težak posao, mogućnost da ljudi nađu posao u nekim drugim branšama, tako da ukoliko država želi da se zakoni koje donosi sprovode, onda mora da poradi više", ukazuje Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Nema preciznih podataka o tome koliko je aktivnih gradilišta i koliko njih nema tablu.
Gradilišta bi morala da budu ograđena i čvrstom ogradom. Ako ne mogu u potpunosti da se ograde, moraju stalno da imaju čuvara. Nažalost, veliki broj investitora i izvođača radova toga se ne pridržava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.