Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 19:59

Grad uništio voćnjake, oštetio kuće, stradali i putevi – otklanja se šteta posle nevremena

Posle desetak dana tropskih vrućina sinoć je stiglo željeno osveženje. Mnogima je, međutim, umesto olakšanja donelo probleme – od grada na zapadu zemlje do poplavljenih ulica i podruma u Beogradu. Bilo je posla i za spasioce.
Dugoočekivana kiša sinoć je paralisala Beograd. Gotovo 130 litara vode po kvadratu palo je u pojedinim delovima Novog Beograda, Bežanijske kose, u Zemunu.

Iz objekata je evakuisano više od 30 ljudi, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stotinu je izvučeno iz automobila i autobusa.
"Padavine i ovakve bujice se nisu pojavljivale. Da u nekoj manjoj meri, ali ne da ostane zarobljeno 48 vozila u saobraćaju u vodenim bujicama", kaže Saša Pejaković, zamenik komandanta bataljona u Policijskoj brigadi.
Bujica koja je poplavila podrume, garaže i ulice ponovo je pokrenula pitanje odgovornosti.
"Sad je najmanje važno ko je za šta kriv. Na boga gore ne možemo da utičemo kad će šta da nam pusti. Ovo je zaista bila velika vremenska nepogoda, ali je važno za ubuduće da bi mogli da je smanjimo, da se malo bolje sinhronizujemo i da vidimo koja je čija odgovornost", istakao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda.
Intervencije širom zemlje Pripadnici Sektora za vanredne situacije imali su gotovo stotinu intervencija širom zemlje – 20 su bili požari izazvani udarom groma u Beogradu, Kraljevu i Sjenici. Angažovano je oko 230 vatrogasaca-spasilaca, 100 vozila i 33 pumpe za crpljenje vode.
Najviše kiše na teritoriji Kruševca palo je u Srnju, dok je krupniji grad prekrio susednu Jasiku. Veću štetu sprečili su strelci sa više od 200 protivgradnih raketa.
"Sve je oluja očistila. Od našeg rada, truda nema ništa", priča Zorica Popović, poljoprivrednica iz Jasike.
U selima kraj Rasine, od sinoć se raščišćavaju putevi, čiste kanali i propusti.
"Konfiguracija terena ovde je nezgodna i zbog toga je i nekoliko domaćinstava oštećeno. Danas smo krenuli u obilazak tih domaćinstava, da vidimo kako možemo da im pomognemo", kaže Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnice Kruševca.
Grad veličine oraha i lešnika padao je u novovaroškim selima i zaseocima ivanjičkog kraja.
Lomio je crepove na krovovima kuća i pričinio štetu kako na seoskim putevima, u povrtnjacima i voćnjacima. Ekipe za procenu štete od jutros su na terenu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.