Izvor: B92, 25.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad obezbedio prostor za svratište

Beograd -- Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu obezbedio je prostor za projekat "Svratište za decu sa ulice".

Prostor u Krfskoj ulici u Beogradu biće opremljen i preuređen za oko mesec dana. Kako se navodi u saopštenju beogradskog sekretarijata, prostor koji ima sve funkcionalne i infrastrukturne uslove za bezbedan i udoban boravak dece, biće ponuđen nevladinoj organizaciji Centar za integraciju mladih kao nosiocu projekta. Prethodno je svratište bilo zatvoreno zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedostatka mesta za svu decu.

Potrebno je oko mesec dana da se prostor preuredi i opremi nameštajem, a za to vreme obezbeđen je smeštaj pri Zavodu za decu sa poremećajem u ponašanju u Bulevaru oslobođenja.

Pri Zavodu, kako se dodaje, postoje smeštajni kapaciteti za prihvat oko 60 dece dnevno, a obezbeđena je sva stručna i medicinska pomoć.

"Podrškom projektu 'Svratište za decu sa ulice' obezbedićemo i kapacitete za prihvat dece koja žele sama da dođu u svratište bez pratnje predstavnika Centra za socijalni rad", navela je gradska sekretarka za socijalnu i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Milica Đorđević, koordinatorka projekta, kaže za B92 da su veoma zadovoljni što su se nadležne institucije vrlo brzo uključile u rešavanje ovog problema.

"Ovo je izuzetno dobro, iz razloga što je jedan od ciljeva našeg projekta bio da se ovakva usluga integriše u sistem socijalne zaštite na gradskom nivou. Kada su se i grad i ministarstvo aktivnije uključili, mi se nadamo da će se ostvariti i održivost u radu. Do sada smo, preko svratišta, stupili u kontakt sa 203 dece i mladih koji žive i rade na ulici. Onog trenutka kada taj prostor bude njima zagarantovan, kadaa im bude na raspolaganju duži period, nadamo se da ćemo stupiti u kontakt sa mnogo većim brojem mladih i da ćemo biti u situaciji da pomognemo velikom broju njih".

Prostor u Krfskoj ulici imaće sve funkcionalne i infrastrukturne uslove za boravak dece i biće spreman za mesec dana. Do tada će biti obezbeđen privremen smeštaj u Zavodu za decu sa poremećajem u ponašanju u Bulevaru oslobođenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.