Izvor: B92, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Grad nije kupio nijednu životinju"

Beograd -- Vuk Bojović kaže da od 1986. godine, od kada je na toj funkciji, nijedna životinja u Vrtu nije nabavljena iz sredstava Grada.

Direktor Zoološkog vrta u Beogradu rekao je da su mnoge retke i vredne životinje nabavljene isključivo donacijama "dobrih ljudi" iz inostranstva i podsetio da je te 1986. godine Zoološki vrt bio u "katastrofalnom finansijskom stanju" i sa svega šezdesetak vrednijih životinjskih vrsta.

On je rekao da je pre godinu i po dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi put u beogradski zoo-vrt došla družina čita-majmuna, zajedno sa retkim belim lavovima, koje je donirao Nik Aničić iz Brodareva, koji danas živi i radi u Južnoafričkoj Republici.

Bojović je kazao i da su donacijom Madlene Cepter pre nekoliko godina u "Vrt dobre nade" ušle žirafe, majmuni lemuri i dvogrbe kamile, dok je donacijom direktora zoološkog vrta u Beču Helmuta Behlenera od milion šilinga kupljeno mnogo vrednih životinja.

Behlenerova donacija, kako navodi direktor beogradskog zoo-vrta, iskorišćena je za nabavku snežnih koza, koje su i danas u vrtu, himalajskih divljih koza, antilopa, somalijskih ovaca i berberskih ovaca koje nastanjuju pasivno područje oko Atlasa i veoma su trofejne u lovu.

Gradska komunalna i tržišna inspekcija sprovodi ovih dana akciju iseljavanja i izmeštanja nelegalno postavljenih objekata u beogradskom zoološkom vrtu, na osnovu rešenja dostavljenog upravi vrta 14. septembra ove godine, bez prava žalbe.

U rešenju se društvenom preduzeću "Zoološki vrt grada Beograda" naređuje da ukloni privremene objekte.

Bojović je ocenio da je akcija iseljavanja objekata zoo-vrta, koju ovih dana sprovodi inspekcija Grada, "drska i nelegalna", a da predložena lokacija za novi zoo-vrt na lokaciji pod nazivom "Veliko blato", u beogradskom naselju Krnjača, "ne odgovara ni po jednom kriterijumu".

Prema njegovim rečima, u priči o iseljavanju navodno ilegalnih objekata iz Vrta, krije se namera jedne velike srpske firme prodate na aukciji, u neposrednoj blizini Vrta, da na istoj lokaciji sredstvima novih vlasnika izgradi luksuzni hotel.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.