Izvor: Glas javnosti, 24.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad bez sirena

LOZNICA - Povodom nedavnog požara u „Viskozi“, a na inicijativu nekoliko lozničkih novinara, Gradski štab civilne zaštite Loznica održao je konferenciju za medije na kojoj je saopšteno da je za komandanta Gradskog štaba civilne zaštite izabran Petar Ekmeščić, zamenik gradonačelnika Loznice. Rešenje o postavljenju na ovu funkciju Ekmeščiću je zvanično uručio profesor Vasa Vujanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Mačvanskog okruga Šabac i načelnik Okružnog štaba >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << civilne zaštite Mačvanskog okruga. Pored odgovora na brojna pitanja vezana za organizaciju civilne zaštite u situacijama kakva se nedavno desila u Loznici, potvrđena je i informacija da sirene za oglašavanje opasnosti u gradu Loznici ne funkcionišu već skoro deset godina.

- Loznica ima četiri sirene, tri električne i jednu pneumatsku. Po jedna električna sirena se nalazi u Lešnici, na robnoj kući, i u Banji Koviljači, dok je jedna u Loznici, na nekadašnjem tržnom centru, a jedina pneumatska sirena postavljena je iznad bivše „Jadrove“ robne kuće. Posle bombardovanja 1999. godine, one nisu upotrebljavane niti je bilo sredstava za njihovo održavanje. Imali smo sistem za daljinsko aktiviranje sirena. Sirena u Lešnici može se aktivirati ručno, kao što je aktivirana za vreme bombardovanja, a takođe i sirena u Banji Koviljači. Međutim, sirene na gradskom području odavno ne rade i ne mogu se aktivirati. Na tržnom centru neko je povadio kartice još pre bombardovanja 1999. dok pneumatska sirena ne može da se popravi. Ona je proizvedena u Banjaluci i poslednji put je upotrebljena 2003. u vreme poplava. Od tada nije u funkciji - rekla je Bosa Aksentijević, šef Odseka za vanredne situacije u Loznici.

Ona je objasnila da se mogu koristiti sirene sa Vatrogasnog doma jer Odsek za vanredne situacije ima mogućnost da naredi njihovu upotrebu. Trenutno je moguće aktivirati sirene u Lešnici, Koviljači i električnu sirenu u Loznici sa Vatrogasnog doma, potvrdila je Aksentijevićeva, dodajući da je postojala jedna sirena i na fabrici „Novi dom“ u Banji Koviljači, koja je demontirana kada je ova firma prodata, ali da se novi vlasnik obavezao da će u slučaju potrebe instalirati sirenu na objekat koji je naknadno napravio.

Civilna zaštita u ovom sistemu uopšte ne funkcioniše, što je i ovoga puta potvrdjeno u Loznici. Da nije bilo pripadnika MUP-a da brzo reaguju ,a da se ne daj bože moralo čekati na Štab civllne zaštite i na Okružno odeljenje za vanredne situacije da nešto preduzmu mogli su se svi u gradu potrovati. Po izjavi Vase Vujanovića i Bose Aksendijević sirene ne rade 10 godine. Pa šta su oni kao odgovorni preduzeli da se sirene poprave? Pitajte ih da li su i posle ove katastrofe što se dogodila preduzeli mere da sirene funkcionišu? Sigurno nisu, jer njih to ne interesuje, a za platu od 80.000 i 60.000 dinara trebali bi da rade posao za koji su plaćeni.Ako se uskoro nešto ne preduzme i ne formira se neki sektor ili služba koji će u vanrednim situacijama da rade profesionalno i u interesu gradjana, od Uprave za vanredne situacije i njene civilne zaštite narod može samo da strada, jer dok je Loznica gorela načelnik ove Uprave nije bio u Loznici već u Novom Sadu na sednici Gradskog štaba civlne zaštite, gde uopšte nije bio neophodan, čak šta više.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.