Gračac dobio vrtić zahvaljujući peticiji građana

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračac dobio vrtić zahvaljujući peticiji građana

Na zahtev više od 230 žitelja Gračaca kod Vrnjačke Banje, koji su potpisali peticiju da se u selu izgradi vrtić, lokalna samouprava je iz budžeta izdvojila tri miliona dinara da se adaptira i opremi objekat koji odgovara toj nameni.
Vrtić je izgrađen u rekordnom roku, i pre nekoliko dana upisana je prva grupa od 25 mališana.

Gračac je selo sa 2.000 žitelja. Prema zvaničnim podacima ima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedamdeset troje dece od jedne do pet godina. Selu je bio preko potreban vrtić i grupa meštana, uz angažovanje lokalnog odbornika, preduzeli su sve da se to reši.
"Krenuli smo od kuće do kuće. Kod roditelja koji imaju decu i koji su zainteresovani. Vrlo lako smo prikupili potpise. Predali smo u vrtić. Tako je krenulo i završili smo", objašnjava Milan Planjanin, odbornik u SO Vrnjačka Banja.
Sve je bilo lakše kada je i Mesna zajednica donela odluku da se za vrtić ustupe prostorije koje su služile kao seoski magacin.
"Za nekih mesec dana su svi radovi bili gotovi i tako da su deca počela da dolaze ovde u vrtić", navodi Goran Đurović, predsednik MZ Gračac.
Roditelji iz Gračaca više ne vode decu u vrtiće u Vrnjačku Banju ili obližnje Podunavce. Seoski vrtić zadovoljava sve potrebe.
"Imaju dva mlada vaspitača koji su ambiciozni i jednu vaspitačicu sa dugogodišnjim iskustvom tako da se deca socijalizuju na lep, zanimljiv način", navodi Ana Boćanin.
Deca kažu da im je lepo u vrtiću i da tu rado provode vreme: 
"Mi ovde imamo igračke i mnogo se družimo lepo. I da gledamo televizor i crtaće, i mnogo je lepo."
Predškolska ustanova ima sada pet objekata u vrnjačkim selima i tri mini-vrtića pri seoskim školama.
"Pružili smo podršku mladima da ostanu na selu i da imaju uslove kao što bi imali u gradu. Da ne moraju decu da vode u druga mesta u vrtiće nego da jednostavno u svom selu mogu da zbrinu dete", navodi Dragana Hadži Ristić, direktroka PU "Radost" Vrnjačka Banja.
Otvaranjem objekta u Gračacu, Vrnjačka Banja je zaokružila širenje mreže obdaništa u selima na teritoriji cele opštine. U vrtiće i predškolske grupe ove godine upisano je oko 400 mališana koliko i u samoj Banji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.