Govor mržnje u kući Velikog brata

Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govor mržnje u kući Velikog brata

Beograd -- Organizacija Labris uputila protest i zatražila javno izvinjenje zbog govora mržnje na TV B92 u emisiji Veliki brat.

Pre "mogućeg obraćanja Republičkoj radiodifuznoj agenciji", Labris je od glavnog i odgovornog urednika B92 Verana Matića i direktora Emoušna Gorana Stamenkovića zatražio izvinjenje, "ali i garanciju da se isti ili sličan slučaj više neće ponoviti". Veran Matić je uputio izvinjenje i podsetio da homofobični stavovi nisu ekskluzivitet učesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << realiti šoua Veliki brat, već tužna realnost u Srbiji.

U saopštenju organizacije za lezbejska i ljudska prava Labris navode se izjave nekih od ukućana izrečene u emisiji emitovanoj 28. novembra: "Sve bih ja to na Trg, na vešala", "Hitler je bio u pravu".

Prema oceni Labrisa, njima se "poziva na linč lezbejske i gej populacije", a emitovanjem ovih izjava krši se i član 21. Zakona o radiodifuziji.

Izvinjenje Verana Matića

Povodom dopisa koji nam je uputila Organizacija za lezbejska i ljudska prava Labris, direktor i glavni i odgovorni urednik B92, Veran Matić, izvinio se javnosti:

"Jasno je da se sud o konkretnom programu ne može davati samo na osnovu citata izvučenih iz konteksta kada je u pitanju format koji traje više od sto dana godišnje”, stoji u odgovoru Verana Matića. "Radi se o realti programu i, nažalost, homofobični stavovi nisu ekskluzivitet učesnika u ovom programu, već realnosti sa kojom zivimo u Srbiji”.

Matić podseća da je spornu izjavu odmah osudio jedan od ukućana u kući Velikog brata i da je brza reakcija značajna.

"U svakom slučaju, kao glavni i odgovorni urednik B92, izvinjavam se svima koji su se mogli osetiti pogođenim homofobičnim komentarima. I dalje ćemo ulagati maksimalnu moguću pažnju u odnosu na izjave kojima bi se mogla podsticati diskriminacija u bilo kom delu našeg programa", stoji u odgovoru Verana Matića.

sms vesti Odštampaj Pošalji

B92.FM - Info emisije

kliknite na ime emisije i preslušajte je ne napuštajući ovu stranicu ili kliknite na ikonicu i slušajte u novom prozoru

Dan osoba sa invaliditetom 3. decembar 2007. | 23:49

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom danas se obeleževa u celom svetu.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

O mladima u aprilu pred Vladom 3. decembar 2007. | 16:41

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković izjavila je da bi Vlada Srbije trebalo da usvoji Strategiju za mlade.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Šabić: Ima li službene beleške? 3. decembar 2007. | 15:45

Rodoljub Šabić traži od Policijske uprave u Čačku da se oglasi o navodnom "seksualnom zlostavljanju ovaca" u selu Kačulice.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Desno od Nišave opet pijaća voda 3. decembar 2007. | 15:18

Stanovnici Niša na desnoj obali Nišave dobili su danas pijaću vodu, posle sedmodnevnih nestašica zbog zamućenja izvorišta.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Akcija sađenja drveća 3. decembar 2007. | 14:59

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije počeće sutra u Pančevu akciju sađenja drveća.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Rekonstruisana zgrada KBC Zvezdara 3. decembar 2007. | 14:29

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević otvorio je danas rekonstruisanu zgradu Kliničko bolničkog centra Zvezdara.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Poboljšanje patrijarhovog zdravlja 3. decembar 2007. | 14:22

Zdravstevno stanje srpskog patrijarha Pavla i dalje je teško, ali je posle primljene terapije došlo do izvesnog poboljšanja.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Rezervisti traže još spiskova 3. decembar 2007. | 13:52

Vojni rezervisti zatražili spiskove sa imenima onih koji su naplatili naknadu štete zbog pretrpljenog straha u NATO bombardovanju.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Novi slučajevi žutice u Nišu 3. decembar 2007. | 11:57

Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković kaže da je tokom vikenda prijavljeno još 25 pacijenata sa slikom žutice.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

petak 28. maj 2010.

Vesti

Najnovije Najvažnije Najčitanije

createTabGroup('main-news-nav', 'active'); addTab('main-news-nav', '', ''); addTab('main-news-nav', 'latest-news', ''); addTab('main-news-nav', 'most-important-news', ''); addTab('main-news-nav', 'most-read', '');

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.