Gornji Milanovac dobio 4D ultrazvučni aparat

Izvor: RTS, 27.Avg.2018, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gornji Milanovac dobio 4D ultrazvučni aparat

Opština Gornji Milanovac prva je iskoristila deo bespovratnih sredstava koja je Vlada Srbije izdvojila za podsticanje demografskog razvoja. Dom zdravlja je opremljen novim 4D ultrazvučnim aparatom namenjenim ginekološkim pregledima, pre svih trudnica.
Aparat je nabavljen kroz projekat dodele sredstava za podsticanje rađanja u Srbiji, a sredstva od 500 miliona dinara je dobila 61 opština.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nabavku ultrazvučnog aparata izdvojeno je pet miliona dinara, i to tako što je država izdvojila četiri miliona dinara, dok je lokalna samouprava iz sopstvenog budžeta dala još milion.
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je izjavila da će aparat olakšati mnogo trudnicama koje su do sada morale da odlaze u Čačak ili Kragujevac na tu dijagnostiku.
"Aparat će omogućiti bolju dijagnostiku i to je put ka zdravijem materinstvu žena koje su trudne ili planiraju trudnoću", rekla je Đukić Dejanović.
Ministarka je ukazala na lošu demografsku sliku u Gornjem Milanovcu gde se na 1.000 stanovnika rodi osam beba, a umre 16 ljudi.
Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević kaže da je 4D ultrazvučni aparat bio neophodan tom gradu, jer su trudnice do sada morale da odlaze u susedne veće gradove i da su često te preglede plaćale iz svog džepa.

"Od danas uz overenu zdravstvenu knjižicu to mogu da urade i u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu", rekao je Kovačević i podsetio da od 1988. godine Milanovac beleži negativan prirodni priraštaj.
Direktor Doma zdravlja Gornji Milanovac Aleksandar Čivović rekao je da su ove godine na specijalizaciji uposlili jednog ginekologa, kao i da će na taj način upotpuniti broj lekara.
Država je od ove godine počela da sprovodi mere populacione politike i to tako što se za prvo rođeno dete izdvaja 100.000 dinara jednokratno, za drugo dete dve godine roditelji dobijaju po 10.000 dinara mesečno, a za treće i četvrto narednih deset godina po 12.000, odnosno 18.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gornji Milanovac dobio 4D ultrazvučni aparat

Izvor: Mondo, 27.Avg.2018

U Gornjem Milanovcu pušten u rad 4D ultrazvučni aparat...Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović posetila je Gornji Milanovac, i tom prilikom u Domu zdravlja pustila u rad 4D ultrazvučni aparat...Aparat je nabavljen kroz projekat dodele sredstava...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.