Gori Stara planina

Izvor: Politika, 21.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gori Stara planina

U Beogradu oboren rekord po broju požara. – Širom Srbije u pripravnosti tri hiljade vatrogasaca

Požar koji je prekjuče oko 13 časova buknuo na obroncima Stare planine, nekoliko kilometara iznad sela Krupac kod Pirota, još nije lokalizovan. Na više od 100 hektara gori šuma, rastinje i suva trava, saopšteno je iz Centra za obaveštavanje u Pirotu. Nezvanično saznajemo da je uzrok požara ljudski nemar. Na nekoliko kilometara od sela Krupac, jednog od žarišta požara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije bilo nijedne vatrogasne ekipe, niti meštana da gase požar koji se širi veoma brzo.

– Požar se brzo širi u svim pravcima i zahvata nepristupačan teren, tako da je vrlo verovatno da postoji mogućnost da zahvati i četinarsku šumu na mestu zvanom Vidlič. Pozvali smo u pomoć i radnike Šumskog gazdinstva i meštane Krupca. Iako ulažemo maksimalne napore ne možemo da se izborimo sa vatrenom stihijom. Na terenu je 25 vatrogasaca koji se satima trude da lokalizuju požar – kaže šef Vatrogasne jedinice pirotskog SUP-a Miroljub Ignjatović.

Meštani Krupca su odmah izašli na teren da gase požar, ali je tek juče organizovan Štab za odbranu od požara, a u pomoć su pozvani i meštani okolnih sela. Zamenik predsednika Mesne zajednice Krupac Blagoje Rančić kaže da je nekoliko sati od izbijanja požara selo bilo prekriveno dimom i pepelom.

U Beogradu je prekjuče izbilo više od 40 požara, što je dnevni bilans nezapamćen u poslednjih nekoliko decenija, kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije. Zbog visokih temperatura i rizika od izbijanja požara, u pripravnosti je oko 3.000 vatrogasaca na teritoriji Srbije.

– Nema bolovanja i odmora. Vatrogasci samoinicijativno dolaze sa bolovanja, svesni ozbiljnosti situacije – kaže Marić i napominje da je rad vatrogasnih službi ograničen dotrajalošću vozila, koja su u proseku stara oko 24 godine. Vatrogascima u svim većim gradovima u Srbiji tek početkom septembra počeće da pristižu prva vatrogasna vozila, od 54 koliko je kupljeno.

– Broj požara naročito je povećan na trafo-stanicama usled preopterećenja mreže i pregrejanosti izazvane upotrebom klima-uređaja. Sektor za Zaštitu i spasavanje je za prvih šest meseci ove godine u Srbiji intervenisao 15.637 puta. Ugašen je 12.771 požar, od čega čak 840 šumskih požara. Samo u ovih prvih 19 dana jula bilo je 13 šumskih požara – kaže naš sagovornik.

Najčešći uzrok šumskih požara je nekontrolisano paljenje useva. Ovi požari uglavnom zahvate ogromnu površinu šuma što nanosi velike štete Srbiji, zbog čega vatrogasci apeluju na građane da budu oprezni ukoliko već moraju da pale strnjike.

Prema rečima Marića, kazna za nekontrolisano paljenje useva iznosi svega 2.000 dinara na licu mesta. Krivična prijava se podnosi tek ukoliko se izazove opšta društvena opasnost.

Kragujevački vatrogasci su od početka meseca ugasili 196 požara u Šumadiji, što nije zabeleženo u poslednjih 120 godina. "Na svu sreću nije bilo povređenih", kaže komandant Vatrogasne jedinice Nenad Milošević i dodaje da je veliki broj požara izbio na otvorenom prostoru, gde su goreli suva trava i nisko rastinje. Požari su izbijali i na putničkim i teretnim vozila, kao i u građevinskim objektima zbog neispravnih instalacija ili kvarova na električnim uređajima.

M. Penčić - D. Vukosavljević

[objavljeno: 21.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.