Gore stanje u oblasti prava ljudi

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gore stanje u oblasti prava ljudi

Beograd -- Beogradski centar za ljudska prava predstavio je izveštaj "Ljudska prava u Srbiji 2010", koji pokazuje da je stanje gore nego u prethodnoj godini.

To je ocenio direktor Centra Vojin Dimitrijević na predstavljanju izveštaja.

"Pokušali smo da u skladu sa međunarodnim standardima razvoj ljudskih prava smestimo u širi kontekst, odnosno sagledamo problem u skladu sa celovitostima društvenih zbivanja kod nas. Opšti utisak je da je stanje gore nego u prethodnoj godini", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Dimitrijević.

On je dodao da se takav utisak zasniva na podacima koji ukazuju da se zakoni i međunarodni ugovori koji treba da štite ljudska prava ne primenjuju kako bi trebalo zbog neefikasnosti sudstva.

"Signali koji dopiru iz društva ukazuju da i dalje ima povlađivanja različitim oblicima nasilja. Pitanje ljudskih prava je veoma kompleksno i idealno stanje bi bilo da niko ne bude u prilici da svoja prava brani pred sudovima", kazao je Dimitrijević, a kao pozitivan trend naglasio je da napadi na nevladine organizacije nisu "tako žestoki kao ranije".

Izveštaj se odnosi na sveobuhvatni pregled stanja u toj oblasti sačinjen na osnovu praćenja ustavnih i zakonskih rešenja, medija i izveštaja međunarodnh i domaćih nevladinih organizacija.

Urednica izveštaja za 2010. godinu Vesna Petrović smatra da rezultati do kojih je Centar došao mogu da posluže u analizi brojnih zakona.

"Skupština nastavlja lošu praksu donošenja zakona po hitnom postupku, odnosno izostaju podrobne analize. Takođe, mislimo da službe bezbednosti nisu dovoljno i dobro reformisane, a primećeno je da su sve češće ugrožena socijalna i ekonomska prava, na čiju povredu dodatno utiče proces privatizacije", ocenila je Petrovićeva.

Saradnica Centra Nevena Dičić dodala je da je jedan od zaključaka do kojih su došli tokom istraživanja taj da u Srbiji ima mnogo problema koji se lako mogu rešiti, pa je "apsurdno" što praksa pokazuje drugačije.

Kako je precizirala, i u prošloj godini su Romi bili jedna od najugroženijih grupa, a i dalje su ugrožena prava osoba sa invaliditetom, kao i nacionalnih manjina usled nedovoljnog poznavanja njihovog senzibiliteta.

"Događaj koji je obeležio 2010. je 'Parada ponosa' koja je na ulicama Beograda izazvala haos i otvorila pitanja vezana za organizacije koje propagiraju mržnju svih oblika. Ono što je evidentno jeste da je i stanje u zatvorskim jedinicama i dalje loše, a posebno su ugrožena prava ljudi u pritvorima i položaj maloletnika u sistemu krivičnih sankcija", podsetila je Dičićeva.

Novinar Ivan Protić naglasio je da su u medijima zabeležena manja poboljšanja, posebno kada su u pitanju tekstovi o hapšenjima, oduzimanju imovine...

"Istina je i dalje dosta spora. Praćenjem pet dnevnika i dva nedeljnika došli smo do cifre od 8.850 tekstova (11 odsto manje nego prethodne godine), koji su se odnosili na kršenje ljudskih prava, pre svega na Kosovu i Metohiji i u radu Haškog tribunala. Pisanje o ugrožavanju socijalno-ekonomskih prava su u opadanju, a o zaštiti dece i porodice, kao i problemima manjina su u porastu", naveo je Protić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljudska prava u 2010. ugroženija nego 2009.

Izvor: Beta, 30.Mar.2011

BEOGRAD, 30. marta 2011. (Beta) - Ljudska prava u Srbiji u 2010. godini bila su ugroženija nego prethodne, 2009. godine, ocenjeno je u sredu na predstavljanju izveštaja "Ljudska prava u Srbiji" za 2010. godinu Beogradskog centra za ljudska prava...Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin...

Nastavak na Beta...

Ljudska prava u 2010. ugroženija nego 2009.

Izvor: NaDlanu.com, 31.Mar.2011, 10:54

BEOGRAD, 30. marta 2011. (Beta) - Ljudska prava u Srbiji u 2010. godini bila su ugroženija nego prethodne, 2009. godine, ocenjeno je u sredu na predstavljanju izveštaja "Ljudska prava u Srbiji" za 2010. godinu Beogradskog centra za ljudska prava. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.