Gore njive, košnice i voćnjaci

Izvor: Glas javnosti, 18.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gore njive, košnice i voćnjaci

KIKINDA - Tokom protekla dva meseca za pripadnike kikindskog Vatrogasnog bataljona gotovo da nije bilo dana odmora. Zbog visokih temperatura, ali najčešće ljudskog nemara, izbijali su požari na otvorenom prostoru, jer su neodgovorni paori palili strnjiku, što je u suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Zakonom o lovstvu. Tokom jula i avgusta, pripadnici Vatrogasnog bataljona intervenisali su 179 puta, a čak u 164 slučaja radilo se o vatrenim stihijama na otvorenom prostoru širom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << severnog Banata i Potisja. Serija požara nastavljena je u sredu popodne, kada je stradao tri godine star voćnjak Svetozara Lalićevića iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde. Nagorelo je 270 stabala oraha, kajsije, šljiva i mušmula.

- Kada sam sutradan došao u voćnjak, zatekao sam čemeran prizor. Za mene je ovo velika šteta, jer sam voćnjak podizao da bih u starosti uživao. Za pojedine voćke možda će i biti spasa, ali je 97 odsto stabala uništeno. Jedna sadnica oraha košta deset evra, a ja sam ih imao 150. Materijalnu štetu policija je procenila na 200.000 dinara-rezignirano priča Lalićević.

Pretpostavlja se da je jedan od komšija na svojoj njivi zapalio strnjiku koja se proširila na Lalićevićev voćnjak. Slučaj ojađenog voćara iz Banatskog Velikog Sela predstavlja, nažalost, samo kap u moru problema sa kojima se susreću vatrogasci.

IZGORELO 28 KOŠNICA I TONA MEDA

Pčelaru iz Užica Predragu Miletiću u požaru, koji se dogodio proteklog vikenda, stradalo je 28 košnica. Miletić je medario u kikindskoj opštini, a u delu atara zvanom Derić ostavio je 54 košnice. Požar je izazvala upaljena suva trava, a materijalna šteta procenjena je na 300.000 dinara. Miletić je ostao bez 28 košnica, ali bez i tone meda.

Šef odseka za zaštitu i spasavanje u PU Kikinda, Dragan Berić, upozorava građane da na otvorenom prostoru ne pale suvu travu ili slamu, jer posledice mogu da budu nesagledive. Berić kaže da je poljoprivredna inspekcija ovlašćena da podnese prekršajne prijave protiv onih koji izazivaju požare. Da Lale, međutim, ne poštuju Zakon o poljoprivrednom zemljištu, najbolje ilustruju statistički podaci. Od početka godine kikindski Vatrogasni bataljon intervenisao je 332 puta, od čega su se 203 intervencije odnosile na gašenje požara na otvorenom prostoru:

- Veći požar dogodio se u ponedeljak popodne, kada se zapalila trska i šipražje na površini od 15 hektara kod romskog naselja Mali Bedem na periferiji grada. Situacija nije bila nimalo bezazlena, jer je bilo ugroženo dvadesetak kuća, ali i naftna bušotina „NIS-Nasftagasa“ koja se nalazi u blizini. Nakon višečasovne borbe sa vatrenom stihijom, požar je ugašen-navodi Berić.

Prema podacima kikindske policije, materijalna šteta u požarima koji su se dogodili samo tokom ovog meseca procenjena je na više od 1,4 miliona dinara.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.