Golgota srpske vojske kao odmor na Krfu

Izvor: Politika, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golgota srpske vojske kao odmor na Krfu

Istorijski falsifikati u katalogu „Leto 2008.” slovenačke turističke agencije. – „Relaks internacional”: novi prospekt u izradi

Zadovoljan prošlogodišnjim letovanjem u Polihronu, Miloš Meljanac iz Beograda poželeo je da i ove godine sa suprugom ponovo putuje u aranžmanu „Relaks internacionala”. Ali, listajući katalog „Leto 2008. godine” ove turističke agencije, Meljanac se zaprepastio istorijskim greškama u delu tekstu koji populariše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Krf, jedno od najlepših ostrva u severozapadnoj Grčkoj.

„Istorija ovog ostrva bi nas mogla posebno privući, jer se na Krfu oseća uticaj mnoštva kultura koje su ostavile svoj trag. Nikako ne smemo zaboraviti da je Krf od 1914. do 1918. godine pružio gostoprimstvo srpskoj vojsci, koja se ’tamo daleko’ odmorila od bojeva na solunskom frontu i pripremila za ponovni napad na austrougarske sile”, piše, između ostalog, u katalogu „Relaks internacionala”.

Miloš Meljanac je zbog ovih istorijskih falsifikata koje nemaju minimum poštovanja prema postradaloj srpskoj vojsci i predstavljaju uvredu za srpsku vojsku i srpski narod uputio predstavku ovoj turističkoj agenciji.

„Nije mi poznato kako se u Sloveniji u novije vreme piše o događajima iz Prvog svetskog rata (gde je sedište vaše firme), ali je nedopustivo da u Srbiji tretirate srpsku vojsku – preživele stradalnike sa Krfa na način prikazan u vašem katalogu”, piše Meljanac i konstatuje da ga na osnovu skandaloznog teksta ne čudi što u katalogu ove turističke agencije za turiste iz Srbije nema nikakvih napomena o Srpskoj kući na Krfu i „plavoj grobnici” i ostrvu Vidu.

Kako konstatuje ovaj naš sugrađanin, na Krfu je srpska vojska boravila tri-četiri meseca 1916. godine, a ne od 1914. pa do 1918. godine. Od posledica povlačenja preko Albanije na „večni počinak” otišlo je 30.000 srpskih vojnika, pa je, kako ističe Meljanac, „konstatacija iz kataloga da se ona na Krfu odmarala od solunskih bojeva netačna i uvredljiva”. Tek od juna 1916. do septembra 1918. godine oporavljena srpska vojska je sa ostalim savezničkim vojskama ratovala na Solunskom frontu i njegovim probojem presudno uticala na ishod Prvog svetskog rata.

Zahtevajući da se „Relaks internacional” zbog ovoga izvini srpskoj javnosti i povuče katalog, Meljanac ukazuje na još jedan falsifikat: „Srpska vojska uopšte nije napala austrougarsku vojsku, kako neistinito piše vaš poznavalac istorije, pa se nije mogla na Krfu pripremati za ponovni napad na austrougarske sile. Prava je istina da je austrougarska sila od 220.000 vojnika pod komandom feldcajgmajstera Oskara Poćoreka, ponemčenog Slovenca, u leto 1914. godine napala Srbiju.”

U pomenutoj turističkoj agenciji priznaju da su napravili propust.

„Nismo namerno tako napisali o Krfu. Niko od nas nije stručan za istoriju, a kada smo sastavljali katalog niko nije znao tačne datume i pojavila se greška. Jedna naša koleginica kontaktirala je Miloša Meljanca da se dogovori o tekstu za novi katalog koji je u izradi”, objašnjava ljubazno službenica „Relaksa”.

U nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA pomalo su iznenađeni celim slučajem. Pravni zastupnik ove asocijacije poručuje da su turističke agencije odgovorne za program putovanja koji je regulisan ugovorom o putovanju, a to podrazumeva: uslove smeštaja, datum polaska i povratka, tip prevoznog sredstva.

„U ovom slučaju agencija se upustila u izlaganje istorije za šta nisu stručni i tu su prekoračili ovlašćenja. Ako bi neko hteo mogao bi da pokrene postupak pred sudom časti, jer ’Relaks’ dovodi u zabludu potencijalne putnike. Inače, sam katalog je poput marketinškog flajera i njegov sadržaj bi mogao eventualno da potpadne pod udar Zakona o javnom informisanju”, objašnjava pravnica iz advokatske kancelarije Ljubiše Živadinovića koja zastupa asocijaciju YUTA.

Milenko Pešić

[objavljeno: 23/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.