Gojković u Dohi: Nema razvoja društva bez obrazovanja

Izvor: RTS, 07.Apr.2019, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković u Dohi: Nema razvoja društva bez obrazovanja

Nema modernizacije i razvoja jednog društva bez oslanjanja na obrazovanje stanovništva, rekla je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na 140. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU) u Dohi i poručila da suštinsko unapređenje obrazovanja podrazumeva da niko ne bude zaboravljen.
Na generalnoj debati u Dohi, čija je tema bila "Parlamenti kao platforma za unapređenje obrazovanja za mir, bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i vladavinu prava", Maja Gojković je rekla da obrazovanjem i jačanjem svesti o istinskim interesima građana i društava stvaramo najjaču osnovu saradnje i razvoja, mira i stabilnosti kao nedeljivih vrednosti.

"Vođeni upravo ovim načelima, posvećeni smo daljoj reformi obrazovanja u skladu sa tehnološkim razvojem", istakla je Gojkovićeva.
Napomenula je da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU istovremeno radi na usklađivanju naših zakona sa pravnim tekovinama Unije.
"Skupština Srbije ima važnu ulogu u ovom procesu i posvećena je stalnom unapređenju obrazovne politike. U tom cilju, nedavno smo doneli set zakona kojima se uređuje oblast obrazovanja u domenu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog, kao učeničkog i studentskog standarda", rekla je predsednica Skupštine.
Napomenula je da je Skupština Srbije donela Zakon o dualnom obrazovanju kako bi omogućili bolje povezivanje obrazovanja sa privredom i tržištem rada, a Srbija je time postala jedina zemlja u regionu koja ima ovu vrstu zakona po evropskim standardima.
Predsednica Skupštine navela je da budućnost čitavog društva zavisi od kvaliteta obrazovanja i toga koliko danas ulažemo u ovu oblast i zato je obrazovanje jedan od prioriteta u državnom budžetu, koji usvaja Narodna skupština, što potvrđuje podatak da je naša javna potrošnja za obrazovanje iznad regionalnog proseka.
Sledeće zasednje IPU u Beogradu
U okviru 140. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Dohi Maja Gojković je razgovala sa predsednicom IPU Gabrijelom Kuevas Baron o nastavku uspešene saradnje Narodne skupštine i Interparlamentarne unije.
Razgovarale su i o aktuelnim temama, posebno u kontekstu narednog zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu u oktobru.
Predsednica Skupštine ocenila je da je zasedanje IPU u Dohi odlična prilika za promociju domaćinstva Srbije, te da u oktobru u Beogradu očekuje veliki broj parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta.
Gojkovićeva je navela da će se Skupština Srbije i u narednom periodu svesrdno zalagati za zajedničke ciljeve koje promoviše Interparlamentarna unija i unapređenje saradnje kako sa samom organizacijom, tako i direktno sa članicama.
Beograd će nakon 56 godina ponovo biti domaćin godišnjeg zasedanja IPU i to u godini značajnog jubileja kada se obeležava 130 godina postojanja ove najstarije međunarodne parlamentarne organizacije, a na aktuelnom zasedanju u Dohi na štandu Srbije predstavljeni su potencijali naše zemlje putem vizuelno-audio projekcije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.