Gogić: Digitalni program pre roka

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gogić: Digitalni program pre roka

Digitalno emitovanje TV programa biće omogućeno pre predviđenog roka, rekao je agenciji Beta Branko Gogić, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze".
Branko Gogić navodi da je "Emisiona tehnika i veze" već sada omogućila digitalni TV signal za 93,6 odsto stanovništva Srbije.
"Veći deo posla je urađen i siguran sam da će prelazak sa analognog na digitalno emitovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti završen pre krajnjeg roka, 17. juna", naovdi Gogić
Ističe da je sada moguće da se ugasi analogna i uključi digitalna televizija u većem delu Srbije, u kojem živi oko 4,5 miliona stanovnika.
Podela besplatnih set top boksova (STB), po njegovim rečima, neće uticati na završetak procesa digitalizacije.
"Vlada Srbije je 19. marta usvojila uredbu na osnovu koje će najsiromašnijim građanima biti podeljeni vaučeri u vrednosti od 3.000 dinara, što je sasvim dovoljno da kupe odgovarajući STB", kaže Gogić.
Dodaje da za gledanje digitalne televizije nije potrebno kupovati novi televizor. Ako stari TV uređaj ne podržava prijem DVB-T2 signala, potrebno je kupiti odgovarajući STB uređaj.
"Čak i najstariji modeli televizora mogu primiti digitalni signal uz pomoć STB uređaja", navodi Gogić.
Ističe da građani treba da provere da li STB uređaj koji kupuju ima RF izlaz (modulator), jer se samo takvi uređaji mogu povezati sa svim modelima televizora.
Dodaje da je kupovina STB uređaja jednokratna investicija posle koje građani, koji televizuju gledaju pomoću sobne ili krovne antene, neće imati nikakve troškove za gledanje digitalne televizije, a imaće na raspolaganju dvadesetak besplatnih televizijskih programa.
"Digitalna televizija, pored besprekorne slike i tona, pruža pogodnosti za ljude sa oštećenim sluhom, slepe i slabovide, ima višejezične prevode, mogućnost odloženog gledanja, elektronski programski vodič", kaže Gogić.
Navodi da će od digitalizacije korist imati država jer će prodajom digitalne dividende budžet imati prihod od 75 miliona evra. Prodaja slobodnog dela spektra omogućiće građanima
i 4G mobilnu telefoniju i širokopojasni internet.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.