Godišnjica tragične smrti 12 banjalučkih beba

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2020, 15:28

Godišnjica tragične smrti 12 banjalučkih beba

Na današnji dan navršava se 28 godina od tragične smrti 12 beba koje su rođene u banjalučkom porodilištu od 22. maja do 19. juna 1992. godine, koje su preminule zbog zabrane Saveta bezbednosti UN-a da se bolnici dopremi kiseonik. Podsetimo u kasno proleće 1992. godine u banjalučkom kliničkom centru odigrala se prava drama. U porodilištu nije bilo kiseonika, jer su svi kopneni pravci prema Srbiji bili zatvoreni. Takođe i vazdušni put je bio onemogućen, jer je tada Savet bezbednosti UN zabranio letove nad teritorijom bivše Bosne i Hercegovine.
Zbog nedostatka kiseonika umrlo je 12 beba, dok je trinaesta beba Slađana Kobas umrla 13 godina posle ovog stravičnog događaja, a preživela četrnaesta beba Marko Medaković danas živi sa teškim fizičkim i menatlnim oštećenjima. "12 zvjezdica" - pesma o tragično nastradalim bebama
Smrt 12 banjalučkih beba bio je povod za jednu od najvećih operacija Vojske Republike Srpske, “Koridor 92” s kojom su koridorom života povezani zapad i istok Republike Srpske i veza sa SR Jugoslavijom. Pokojni general Vojske Republike Srpske, Novica Simić, jedan od stratega operacije, rekao je da je to bila najčistija vojnička operacija, koja je počela 24. juna 1992. godine, posle koje niko nije optužen za povredu međunarodnog humanitarnog prava ili za bilo kakav ratni zločin. Prisećajući se događaja tih dana general Simić je ispričao da je tadašnji, takođe pokojni, komandant Prvog krajiškog korpusa general Momir Talić izdao naredbu za početak operacije i pri tome rekao: "Novice, hoću do Vidovdana slobodan koridor, makar to bila kozja staza, jer nam djeca umiru!". Operacija Koridor - dokumentarna emisija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"KAO DA VAM JE ISČUPAN DEO TELA" Majke 12 zvezdica neutešne i posle 28 godina (VIDEO)

Izvor: Blic, 22.Maj.2020

Svakog 22. maja javnost zaplače za 12 nedužnih beba, koje su izgubile život zbog nedostatka kiseonika, ali njihove majke suzu proliju svaki dan. Od smrti tek rođene dece prošlo je 28. godina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.