Izvor: B92, 27.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica otmice u Štrpcima

Beograd -- Pre 10 godina, 27. februara 1992, u stanici Štrpci zaustavljen je voz "Lovćen" koji je, pod brojem 671, saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Dvadesetak pripadnika Vojske Republike Srpske, kojima je komandovao Milan Lukić iz Višegrada, izvela je iz tog voza. a potom likvidirala, 20 građana Jugoslavije, jednog hrvatske i 19 bošnjačke nacionalnosti. Posle presude Nebojši Ranisavljeviću, kom je za učešće u tom ratnom zločinu određena kazna od 15 godina zatvora, javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji postavlja pitanje zašto optužnica nije proširena. Jedan od zastupnika porodica oštećenih, advokat Velija Murić, podneo je krivičnu prijavu republičkom javnom tužiocu i Srbije i Crne Gore protiv ne malog broja ljudi koji su, pored Ranisavljevića, odgovorni za taj zločin. Činjenicu da do danas nema odgovora na tu prijavu, advokat Fonda za humanitarno pravo Dragoljub Todorović za B92 ocenjuje kao skandaloznu. "Nije podignuta optužnica iako se zna gde su oni i iako su saslušani, i Inđić i Šekaj, s Lukićem je malo komplikovanija stvar jer ga je optužio Haški tribunal. Ima dosta rezona za pokretanje postupka protiv tih otmičara, iz toga proizlazi odgovornost mnogih, načelnika MUP u Užicu Boška Petrića, komandanta policija Užičkog okruga Đorđa Kerića, funkcionera 'ŽTO Beograd' Mitra Mandića, Živanića, Stožinića, direktora 'ŽTO Beograd' Milomira Minića, pa i Slobodana Miloševića i Dragoljuba Ojdanića, koji je u to vreme bio komandant Užičkog korpusa", kaže Todorović.

Na pitanje B92 kako komentariše to što se i njegovo ime nalazi u krivičnoj prijavi, nekadašnji direktor "ŽTO Beograd" i funkcioner Socijalističke partije Srbije Milomir Minić kaže da za nju prvi put čuje. "Krivični postupak je pokrenut, železnica je sudu u Bijelom Polju ustupila svu dokumentaciju, a ja sam tada preduzeo sve što je bilo u mojoj moći da sprečim otmicu", rekao je Minić, ne želeći da ta izjava bude i tonski zabeležena.

Za Refku Zeković, suprugu Fevzije Zekovića, jednog od 20 putnika, pitanje proširivanja optužnice značajno je još od dana kada je pred Višim sudom u Bijelom Polju privođen kraju šestogodišnji sudski proces protiv Nebojše Ranisavljevića. Tada je, govoreći za Radio B92, Refka Zeković i sama proširila optužnicu, podsetivši na obećanje o prevrtanju neba i zemlje koje je Slobodan Milošević izgovorio u Prijepolju. "Došao je kod nas 18. marta i obećao da će prevrnuti nebo i zemlju da ih nađe, posle smo išli kod njega u kabinet, bili su tu i Bulatović i Bogdanović i ismejavali nas. Primio nas je i Šinović, spavali smo u njegovom kabinetu", rekla je ona.

Povodom desetogodišnjice otmice u Štrpcima i progona muslimana u Bukovici, u Podgorici je u sredu počeo dvodnevni skup o kršenju ljudskih prava u prošlosti. Tu konferenciju organizuju Fond za humanitarno pravo i nedeljnik "Monitor". Godišnjicu otmice obeležavaju i Fond za humanitarno pravo i "Žene u crnom", na Trgu Republike u 15:48, jer je u to vreme pre 10 godina voz zaustavljen u Štrpcima. U 19:00 će u Centru za kulturnu dekontaminaciju biti održana javna tribina na kojoj će, između ostalih, govoriti i članovi porodica otetih u Štrpcima i iz Sjeverina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.