Izvor: B92, 09.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica devetomartovskog mitinga

Beograd -- Na današnji dan, pre četrnaest godina, u Beogradu su održane masovne opozicione demonstracije.

Procenjuje se da su one prvi put ozbiljno uzdrmale režim tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Predsednik Srpskog pokreta obnove i ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Drašković, zapalio je sveće i položio cveće na Trgu Republike, povodom obeležavanja 14 godina od devetomartovskih demonstracija.

Drašković je pred oko 300 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana rekao da je 9. marta 1991. godine protiv Miloševićevog režima, koji je zemlju vodio u propast, "ustala da se bori najlepša Srbija". "Posle tog udarca Milošević se više nikada nije oporavio", rekao je Drašković.

Drašković je ocenio da je Srbija "i sada pred velikim iskušenjima - da li da ide putem ili stranputicom". "Svi koji smo od '91. godine do 2000. godine, bez obzira na političke partije i razmirice među nama, bili na jednoj obali reke, demokratskoj i antimiloševićevskoje, obavezni smo da ponovo branimo zemlju od narastajućeg talasa prošlosti koji preti da Srbiju ostavi bez budućnosti", rekao je Drašković ispred spomenika knezu Mihailu na beogradskom Trgu Republike.

"Milošević i njegov režim označeni su tada kao najveća nesreća srpskog naroda u našoj novijoj istoriji, i to u trenutku kada je ogromna većina građana Srbije najtvrđe, zajedno sa policijom i vojskom, njihovim tajnim službama i ekadronima smrti, bukvalno obožavala tog čoveka i ljude oko njega, rekao je Drašković.

Drašković je na Trg Republike došao sa bivšim članom Demokratske stranke Branislavom Lečićem i funkcionerom Građanskog saveza Srbije Ivanom Andrićem, a na postolje spomenika knezu Mihailu položio je venac sa cvećem i upalio je sveće.

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović ocenio je ranije, na konferenciji za novinare, da je 9. marta 1991. godine "napravljeno prvo veliko pomeranje u polititčkom životu Srbije", i da je tada prvi put značajno uzdrman režim Slobodana Miloševića.

"Demokratska stranka je sa tadašnjim predsednikom stranke Dragoljubom Mićunovićem i predsednikom Izvršnog odbora Zoranom Đinđićem, kao i drugim članovima, zajedno sa drugim opozicionim strankama, učestvovala u tom značajnom događaju za noviju političku istoriju", rekao je Petrović.

Skup je sazvan pod nazivom "Miting protiv petokrake", a tada se protestovalo i zbog uređivačke politike državne Radio-televizije Beograd, koja je po prvi put nazvana "TV Bastiljom". Protest je sazvao Srpski pokret obnove, a priključile su mu se i ostale opozicione partije. Traženo je da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke.

U višečasovnom okršaju policije i demonstranata u centru Beograda, 9. marta 1991. godine poginuli su demonstrant, učenik Branivoje Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a povredjena su 203 demonstranta. Na demonstracijama su učestvovale desetine hiljada gradjana. Nakon okršaja u centru grada, Predsedništvo bivše SFRJ odlučilo je da oklopne jedinice tadašnje JNA izađu na beogradske ulice, a Drašković i tadašnji potpredsednik njegove partije Jovan Marjanović, uhapšeni su nakon demonstracija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.