Godišnjica Titove smrti

Izvor: B92, 04.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Titove smrti

Beograd -- Pre dvadeset osam godina umro je Josip Broz Tito, a godišnjicu su u Beogradu obeležili građani iz cele bivše Jugoslavije.

Ni skoro tri decenije od smrti ne prolazi interesovanje za Josipa Broza. Posetioci iz svih republika SFRJ od ranog jutra dolaze u Kuću cveća da odaju počast doživotnom predsedniku. Petokrake, zastave, portreti Josipa Broza, pionirske kape i marame i iznad svega velika nostaligija poštovalaca lika i dela doživotnog jugoslovenskog predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogli su se videti u Kući cveća.

I danas smo se mogli uveriti da je Josip Broz ostao ikona svih koji veruju da su za vreme njegove vladavine uživali u prosperitetu i stabilnosti države.

"Pre svega to govori da prošlost još uvek živi. Kada govorimo o raskidu sa prošlošću, mi ne govorimo o potrebi da jedno društvo pogleda unapred i da raskine sa nekim negativnim događajima iz prošlosti, već prosto govorimo i o odnosu prema stvarima koje su odavno prošle, a koje mi sa nekim sentimentom želimo da oživimo ponovo", kaže istoričar Čedomir Antić.

Iako je SFRJ, serijom ratova, počela da se raspada 10 godina od Titove smrti, njegovi obožavatelji iz svih republika ipak su bili složni u oceni da je trebalo nastaviti putem bratstva i jedinstva.

Prva dama SFRJ, Jovanka Broz treću godinu za redom se nije pojavila u Kući cveća, dok su Brozovi potomci, kao i svake godine položili venac na grob.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.